Noteszgép minden hallgatónak – egri tapasztalatok

2011. március 24. csütörtök, 02:21 • infoter.eu
Immáron négy éve folyik az egri Eszterházy Károly Főiskolán az ún. laptop-program, amelynek keretében a hallgatók tanulmányi idejükre már a beiratkozáskor egy noteszgépet kapnak a főiskolától.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A számítógépet minden olyan feladatra használhatják, amelyekkel eredményesebbé teszik az ismeretszerzést. Dr. Kis-Tóth Lajos, a főiskola általános és fejlesztési rektorhelyettese a program tapasztalatairól szólt az infoter.eu-nak adott interjújában. Az egri felsőoktatási intézmény a hallgatóknak eddig már több ezer gépet adott át, amelyek karbantartásáról, szoftverfrissítéseiről egy 12 fős informatikai szolgáltató csapat gondoskodik.
A laptop-program fontos eredményeként tartja számon a rektorhelyettes azt, hogy új szemléletmód terjed az oktatásban: a számítógépes írástudást nem a tanítási órákon, nem osztálytermi körülmények között kívánják átadni, hanem a használat közben. Mester Sándor (infoter.eu) kérdéseire válaszolva Dr. Kis-Tóth Lajos elmondta, hogy e program révén a hallgatók számítógépes gyakorlatra, írástudásra tesznek szert, aminek a munkahelyeken majd nagy hasznát vehetik.
A főiskola az informatika adta lehetőségeket intenzíven használja ki az oktatásban: a tananyagokat a hallgatók számára elektronikus formában teszik elérhetővé és használhatóvá, továbbá az előadásokat videóra rögzítik, hogy a hallgatók bármikor és bárhonnan meghallgathassák azokat. A főiskolán emellett az oktatásban alkalmazható informatikai megoldásokat is fejlesztenek és kutatásokat is végeznek.