Felhős kételyek és remények

2011. március 29. kedd, 03:01 • nfoter.eu
Az idei CIO’11 konferencia és kiállítás (2011. március 24-25., Egerszalók, Saliris Resort Hotel, rendező: Bitport és Figyelő) egyik fő témája a cloud computing volt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az évek óta egyre erősebb hangsúllyal szereplő új lehetőség megosztja az informatikus társadalmat, különösen a kritikus alkalmazásokat és rendszereket működtető nagyvállalati informatikai vezetők hajlamosak arra, hogy kételyeiket őszinte szavakba öntsék. Mester Sándor (infoter.eu) megkérdezett három főinformatikust és egy megoldásszállítót, hogy mit gondolnak a felhőről.

Braun Péter, a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke, az OTP igazgatóságának tagja, az OTP korábbi főinformatikusa nem megy fejjel a felhőnek. Kifejti, hogy a cloud computing nem előzmények nélkül való, és hangsúlyozza, hogy a banki informatika szemszögéből nem igazán tudja elképzelni, hogy az ügyfelek betétesek ügyeit (bankról lévén szó: pénzét) a felhőbe küldené föl.

Tóth Attila Zoltán, a MOL-csoport főinformatikusa ugyancsak óvatos, amikor a felhőről esik szó. Miközben elismeréssel szól a CIO’11 konferencián elhangzott előadásokról, megjegyzi, hogy egyelőre a MOL szempontjából a privát felhő iránt mutat érdeklődést, vagyis az a megoldás kerülhet szóba, amikor a nagyvállalat a saját informatikai rendszereit felhősíti, formálja át cloud computing szolgáltatóvá – a saját informatikai igények hatékonyabb kielégítését célozva. Úgy tűnik, a MOL-os főinformatikus a privát felhő mellett teszi le a voksát.

Klotz Tamás, a Magyar Posta főinformatikusa egyelőre vizsgálja, milyen lehetőségek rejlenek a felhőben. A Magyar Posta – ha kis mértékben is, de – vesz igénybe felhős szolgáltatást, ám a nagyobb léptékű felhősödésre még nem szánta el magát. Átalakulóban van maga az állami nagyvállalat is, ezért időre van még szükség ahhoz, hogy kialakuljon, a Posta miként vesz majd igénybe felhős szolgáltatásokat, és hogy maga is vállalkozik-e majd – és ha igen, mikor – cloud computing szolgáltatások nyújtására.

Szentiványi Gábor, a nyílt forráskódú megoldásokat fejlesztő cég, az ULX ügyvezető igazgatója szerint számukra a felhő egyszerre lehetőség és kihívás. Az ULX megoldásokat fejleszt, amelyeket egyaránt alkalmazhatnak olyanok, akik a felhőben dolgoznak szolgáltatóként, és olyanok, akik egyelőre a saját rendszereiket építik, ahelyett, hogy a felhővel lépnének szoros kapcsolatba.