Keressen!

Mit?
A cikk keletkezésének ideje?
Időtartam kezdete:
naptár
vége:
naptár
43 találat a(z) "tudomány" cimkére.

Digitalizálják a népi kulturális örökséget - megtörtént az első egyeztetés

2011. október. 31. 07:58
Digitalizálják és közös webfelületen elérhetővé teszik az egykori Osztrák-Magyar Monarchián belüli közép-kelet-európai népi kultúra hagyományait rögzítő adatbázisokat - erről az MTA Néprajzi Kutatóintézete állapodott meg cseh, szlovák és szlovén társintézményekkel. A projekt a tradicionális kultúra elemeit a digitalizáció és a világháló révén hozzáférhetővé teszi a laikus és szakmai közönség számára egyaránt.

A jövő nyomait kutatják a közösségi oldalakon

2011. október. 27. 08:37
Több mint 60 évvel ezelőtt Isaac Asimov sci-fi író feltalált egy új tudományágat, a pszichohistóriát, amelynek révén a matematika és a pszichológia kombinációjával megjósolhatóvá válik a jövő. A mostani társadalomtudósok ugyanerre vállalkoztak a webes keresések, a Twitter-üzenetek, a Facebook- és blogbejegyzések, valamint a több milliárd mobiltelefon révén meghatározható digitális lenyomatok jelentette hatalmas adatmennyiséget kiaknázva.

Középkori angol írnokok online adatbázisát hozták létre

2011. október. 24. 11:13
Középkori angol írnokok online adatbázisát hozták létre a Yorki, Oxfordi és Sheffieldi Egyetem kutatói, akik a 14-15. századi szerzők műveit másoló írnokokat igyekeztek azonosítani. Az ingyenesen hozzáférhető online adatbázis négyéves kutatómunka eredményeként született, aminek során a tudósok a londoni városháza (Guildhall) írnokai által készített kéziratokat elemezték. A programot irányító Linne Mooney, a Yorki Egyetem professzora fedezte fel, hogy a Guildhall...

A YouTube-on jelentkezhetnek űrkísérletük tervével a diákok

2011. október. 17. 07:26
Néhány szerencsés tizenéves hamarosan esélyt kap arra, hogy az általa megtervezett tudományos kísérletet végrehajtsa a Nemzetközi Űrállomás legénysége az űrben. A YouTube az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val és több más partnerével bejelentette a YouTube Űrlaboratórium létrehozását. Ebben 14 és 18 év közötti diákok tervezhetnek kísérleteket, amelyek közül a legjobbakat végre is hajtják az űrben.

Itt az intelligens Petri-csésze, az ePetri

2011. október. 06. 07:10
A mikroszkópot helyettesítő elektronikus chipekkel szerelték fel a Petri-csészéket a kaliforniai műszaki egyetem, a Caltech kutatói - számolt be róla a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál. Az új képalkotó szenzorok várhatóan átalakítják a biológiai kutatásokban használt sejtkultúrák ellenőrzését és kezelését, az ePetri néven jegyzett eszközt kifejlesztői az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertették részletesen.

A hálózatok átszövik az egész emberi életet

2011. november. 19. 08:21
Az élet minden területét átszövő hálózatokról esett szó pénteken a Tudomány Világfórumán rendezett tematikus ülésen, amelyen a világ élvonalába tartozó magyar és külföldi kutatók biológiai, matematikai, informatikai, gazdasági aspektusból elemezték napjaink hálózatait, különös tekintettel e hálózatok társadalmi következményeire. Az ülés levezető elnöke Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke volt.

Útnak indulhat Magyarország első műholdja, a Masat-1

2011. november. 17. 12:33
Magyarország első műholdja, a Masat-1 startlehetőséget kapott az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétájának első küldetésében, amely Kourou-ból indul 2012. január végén. A Masat-1, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A fejlesztés közel négy éve folyik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán, az Elektronikus Eszközök Tanszéke és a Szélessávú...

Tízszer gyorsabban tölthető akkumulátorok

2011. november. 17. 07:59
Hamarosan (öt éven belül) tízszer gyorsabban lehet feltölteni a mobiltelefonok, laptopok akkumulátorait, és azok tízszer hosszabb időn át bírják majd energiával - jósolják amerikai tudósok. Az amerikai Northwestern University kutatói arra alapozzák előrejelzésüket, hogy megváltoztatták a lítium-ionos elemek anyagait; a módosítások egyike az, hogy milliónyi egészen apró, 20-40 nanométeres lyukat fúrtak beléjük. Az elemek, akkumulátorok új nemzedékével egy...

Százezer új tétel az Akadémiai Könyvtár online katalógusban

2011. november. 09. 12:55
Százezer új tétel érhető el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának (MTAK) honlapján keresztül az Athenaeum az Interneten című projektnek köszönhetően. Immár a MTAK és az öt akadémiai kutatóintézet könyvtári gyűjteményeinek jelentős része kereshető az interneten. Minden intézmény legalább két nyelven (magyarul és angolul) szólítja meg látogatóit.

Számítógép vezérelte élesztőgomba

2011. november. 07. 11:53
Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és egy élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását. A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött.

összesen: 43 db | 10 db/oldal

1 2 3 4 5