Veszélyben a gépe: tilos kinyitni egy vodafone-os e-mailt

2013. január 24. csütörtök, 23:27 • hirado.huvodafone, e-mail, vírus, trójai,
Ma derült ki: Zbot.HYO trójai kártevőt hordoz egy kamu Vodafone-levél. Az új trójai kártevőváltozat magyar nyelvű levelekben kezdett terjedni. Gépünk biztonsága kedvéért óvakodni kell az MMS-nek álcázott levélbe rejtett, fertőzött .jpeg és .zip fájloktól. Az eset miatt a Vírus Híradó webportál közepes szintű riasztást adott ki.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A látszólag a holland Vodafone távközlési cégtől érkező, MMS mobilüzenet témájú e-mailekhez mellékletként csatolnak .zip fájlt - esetleg webes letöltést -, amelyet kicsomagolva a gyanútlan netezők egy .jpeg képnek álcázott kártékony .exe kóddal fertőzhetik meg a számítógépüket.

A látszólagos feladó: mms@mms.vodafone.nl. A megtévesztő levél tárgysora: „Elkuldott MMS”, törzsszövege: "Telefonszám +36707158824. Az MMS szolgáltatással multimédiás, vagyis a szövegen kívül képet, hangot vagy videót is tartalmazó üzenetet küldhetsz vagy fogadhatsz."

Valószínűleg többféle csatolmánnyal is terjed, a csatolt melléklet így nézhet ki például: fájlneve: {SYMBOL[8]_MMS.zip, a fájlmelléklet mérete 109,618 bájt, a zip-be rejtett kártékony kód fájlneve így festhet: DFH39FL0A_jpeg.exe.