Vércukorszintet mérő divatos kiegészítők fejlesztésén dolgoznak

2014. június 23. hétfő, 21:45 • www.hirado.huokos ruházat, okos kiegészítő, fejlesztés, egészség
Vércukorszint ellenőrzésére alkalmas és egyúttal divatos kiegészítőként használható eszközt fejleszt az Apple Inc., a Google Inc. és a Samsung Electronics Co. - mondták el iparági források a Reuters hírügynökségnek. A mobiltechnológiai cégek a mérést fizikai beavatkozás nélkül szeretnék megvalósítani. Egy lehetséges megoldás, hogy elektromos töltés vagy ultrahang segítségével keresztülvezetik a glükózt a bőrfelszínen, majd a karkötőbe, vagy órába épített alkalmazás képes megmérni a vércukor szintet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Apple különböző orvosi technológiai cégek vezetőivel és bio-szenzor mérnökökkel dolgozik az új eszköz létrehozásán.

A Google "okos" kontaktlencse fejlesztésén dolgozik, amely a könny cukortartalmát méri, azonban az eddigi próbálkozások a test hidratáció- és hőmérsékletváltozása miatt kudarcba fulladtak.

A Samsung pedig olyan "jelzőlámpa" rendszer létrehozásával foglalkozik, amely a jövőbeli Galaxy Gear okos órán keresztül küld figyelmeztetést a vércukorszintről.

A piackutató GlobalData cég szerint bár az új technológia első szériája valószínűleg limitált számban lesz elérhető, 2017-re a vércukormérők piaca felülmúlja majd a 12 milliárd dolláros értéket.

Az alkalmazások kifejlesztésén számos mérnök és kutató orvos dolgozik, továbbá egyeztetések folynak a vállalatok és az amerikai kormány között, az eszközöket érintő szabályozásokról.

Egy ilyen eszköz megalkotásához több millió, de akár milliárd dolláros összegre van szükség - fejtette ki Terrance Gregg, az amerikai DexCom, vércukormérő készülékgyártó cég vezérigazgatója.

A Medtronic Inc. alelnöke, Stephen Oesterle elmondta: míg a Medtronic 1,5 milliárd dollárt költ kutatásra és fejlesztésre, a Google 8 milliárd dollárt szán ugyanerre a célra, így komoly versenytársnak minősül az egészségügyi készülékek piacán.

Kapcsolódó dosszié: Információs társadalom