Védd magad tolvajok ellen ezzel az ingyenes eszközzel

2017. szeptember 22. péntek, 07:56 • www.hirado.hu
Elég egyetlen kattintás a különben tökéletesen ártalmatlannak látszó linkre és már fel is törték a Facebook-, vagy más, jelszóval védett fiókunkat. Nem véletlen, hogy az adathalász támadások olyan gyakoriak lettek az interneten. Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módszer a felhasználók adatainak a lenyúlására. Az átveréshez elegendő, ha a link a felületes szemlélőnek biztonságosnak tűnik: sokan még arra is kattintanak, hogy facebook.akarmi.com (ahol az „akarmi” nevű szerver aldomainje látszik elsőre hitelesnek).

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hát még, ha a link pontosan „Facebook”-nak olvasható, s csak úgymond alatta van egészen más, ami a külsejében a megtévesztésig a közösségi portálhoz hasonló oldalra viszi a megtévesztett felhasználót.

Asztali számítógépen a linken pihentetve az egeret, a bal alsó sarokban láthatóvá válik a tényleges cím, ahová a link mutat. Erre sajnos gyakran nem jut idő.

Ha viszont beírjuk az azonosító nevünket és jelszavunkat az adathalász oldalon, a fiókunk máris bűnözők kezébe kerülhet.

Szerencsétlen esetben pedig, ha egy jelszót használunk minden oldalon, akkor nem csak a Facebookon fognak valakik a nevünkben üzeneteket küldeni és posztolni, hanem az összes bizalmas információnk birtokába jutnak.

Nem helyettesítheti az antivírus szoftvert, de pontosan ilyen támadások kivédésére szolgál az ingyenes Anti-Phishing & Authenticity Checker nevű Chrome böngésző bővítmény.

Használatához a Chrome böngészőben kattintsunk a jobb felső sarokban a három pöttyre, aztán a „További eszközök”-re, s válasszuk a „Bővítmények” menüpontot.

Görgessünk le az oldal aljára, s a „További bővítmények letöltése” ablakban keressük meg a „Anti-Phishing & Authenticity Checker”-t, s a „Hozzáadás” gomb lenyomásával telepítsük.

Mint alább látható, azokon a portálokon, amelyek jelszó beírását igénylik – a Facebook, a Youtube, a Twitter és a Google oldalain -, a böngésző jobb sarkában megjelenő „Authentic” gomb zöldre fog váltani, ha az URL hiteles, tehát az, aminek látszik.

anti-phishing nagykep

Forrás: www.hirado.hu

Ellenben minden okunk meg van a gyanakodásra, ha a gomb szürke marad: olyankor ne adjuk meg az adatainkat, s zárjuk be azonnal az oldalt.