Van-e élet a DevOps-on túl?

2021. október 20. szerda, 09:34
Hová tart az IT világ, azon belül is a nagyvállalati informatikai működés? Mit jelent és mi a jelentősége a DevOps fogalmának, és mi köze ehhez egy kis magyar cégnek? Beszélgetőtársunk Szajkó György, a Telvice Kft. ügyvezető igazgatója.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

- Infotér: Mi az a DevOps, és miért izgalmas ez egy vállalatvezető számára?

- Szajkó György: A DevOps a fejlesztés és az üzemeltetés fogalmakat kapcsolja egybe, holott a klasszikus fejlesztési modellben ezek a szerepek egymástól teljesen függetlenek, a gyakorlatban viszont sokszor ellentétbe kerültek egymással.

A DevOps működési modellben azonban a bonyolult környezetekbe készült szoftvereket előállító csapat nyomon követi azok sorsát az üzemeltetés során is, az üzemeltetők és a fejlesztők sokkal jobban belefolynak egymás érdekkörébe, mint korábban. A DevOps köpönyegéből már kibújt a BizDevOps, ami ezt a láncot még tovább nyújtja, vagy a NoOps, ami pedig egyenesen a dedikált, hagyományos értelemben vett üzemeltetői feladatok megszűnését vizionáló paradigma.

- Infotér: Hogyan jutott ide az IT piac? Ezzel most egyszerűbb vagy bonyolultabb lett az IT szakemberek munkája?

- Szajkó György: Ezeket az új működési, szervezési elveket a komplexitás és a változási sebesség drámai növekedése hozta magával. Mivel az IT-val szemben támasztott újabb és újabb követelmények teljesíthetőségét már nem annyira az emberi szereplők korlátainak kitolása, hanem a technológiai eszközök fejlődése teremti meg, az emberi munkamegosztásnak kell alkalmazkodnia a legfejlettebb technológia diktálta munkaszervezéshez. Ilyen például az automatizált monitoring, vagy az auto-remediation, és még sok más megoldás.

A hagyományos – ma már kissé nehézkesnek tűnő – IT szervezetek, ahol elkülönültek a fejlesztői, üzemeltetői funkciók, már nem tudnak lépés tartani a hiperkomplexitással. Az elkülönült szervezeti egységek – eredeti céljukat tekintve – a változási folyamatban olyan átadás-átvételi határokat is jelentettek, amik egyben minőségi kontrollként funkcionáltak. Többek között ezzel biztosítva a fejlesztési folyamat végeredményének a minőségét.

- Infotér: Miért jó megoldás akkor a BizDevOps vagy NoOps irány egy hiperkomplex IT környezetben az üzleti világ problémájára?

- Szajkó György: A koherens és kontextusba helyezett információ olyan aspektusokat tesz láthatóvá a fejlesztési folyamatban a BizDevOps összes szereplője számára, amelyek a korábbi tagolt működés során rejtve maradtak akár az infrastruktúra, akár az alkalmazás vagy az ügyfélélmény területén. Az automatizálás a mesterséges intelligencia bevonásával pedig jelentősen kitolja a határokat mind sebesség, mind komplexitás szempontjából.

- Infotér: hagyományos minőségellenőrzés a DevOps keretek között eltűnni látszik. Hogyan tud ez a folyamat enélkül működni?  

- Szajkó György: Ez a változás gyorsítja és könnyíti a fejlesztési folyamatot, mindemellett pedig segít fókuszálni az IT erőforrásokat az üzleti folyamatok tartalmi részeire. Nem attól lesz jó az IT működés, hogy hogyan tud menedzselni egy környezetet vagy egy fejlesztési folyamatot, hiszen az olyan eszközök, mint a Dynatrace ezt már akár teljesen automatizálhatóvá teszik. A lényeg inkább az lesz, hogy mennyire tud az IT együtt gondolkodni az üzleti területekkel, hogyan tud bekapcsolódni az értékteremtő folyamatokba.

Az az IT vezető fog jól kijönni a változásból, aki át tudja irányítani a csapata fókuszát az ügyfelek igényeire. Gyors reagálású, hatékony szervezetet kell tudnia összerakni, a korábbi feladatok egy jelentős részét el kell elfelejtenie, és rá kell bízza profikra, valamint a megfelelő eszközökre.

Eszközünk, a Dynatrace piacvezető a maga területén, és meghatározó szereplője ennek az automatizációs folyamatnak. A kollégáink kapcsolódó szaktudása pedig egyedülálló az országban, és egy jelentős szeletét le tudjuk fedni ennek a hatalmas témakörnek.