Vályi-Nagy Vilmos: „A legújabb technológiai kihívásokra is válaszol a kormányzati informatika”

„Az információs technológia változásai jelentős mértékben megváltoztatták a tanulás trendjeit is, amelyre a kormánynak megfelelő válaszokat kell adnia” - mondta Vályi-Nagy Vilmos a veszprémi Pannon Egyetemen megrendezett Networkshop 2012 informatikai konferencia megnyitóján. A rendezvény a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság közös rendezésében valósult meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

     Vályi-Nagy Vilmos kifejtette: „A tanulási trendek az információs társadalom megváltozott körülményeit figyelembe véve egyre inkább a helytől és időtől, az életkortól és a technológiai kötöttségektől való függetlenedés irányába változnak. A kormányzati informatika legfontosabb céljai között szerepel a digitális írástudatlanság csökkentése és a szélessávú lefedettség növelése. E célok elérését az Új Széchenyi Terv forrásai is támogatják”.
 
     Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára  kiemelte: „Az új technológiák közigazgatásban való elterjedését és a platformok közötti átjárhatóságot támogatja a Nyílt Forráskód Program. Ebben egyfelől a zárt forráskódú irodai szoftverek beszerzésének korlátozására került sor, másfelől a szabványos fájl-formátum használatát írták elő a hivatali munka során”.

„Az Európai Digitális Menetrend prioritásait szem előtt tartó infrastrukturális fejlesztésekben egyre nagyobb szerep jut a NIIFI-nek, amely mind a felsőoktatási, mind a kutatási, mind pedig a közgyűjteményi szektor szereplőivel szorosabb együttműködésre törekszik. A felsőoktatásban kiemelt helyen szerepel több előkészítés alatt álló projekt, így a zöld számítástechnikai környezetet eredményező fejlesztés is” - hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár hozzátette: „A kormányzati informatika szervezeti és technológiai konszolidációja terén a szaktárca kézzel fogható sikereket ért el. Ezek közül kiemelendő, hogy a közigazgatási és a Közháló keretében biztosított egyéb közösségi végpontok fenntartási költségeit több mint 1 milliárd forinttal sikerült csökkenteni”.