Változtasson jelszót, amint csak teheti

2016. június 2. csütörtök, 15:21 • www.hirado.hu
Két hete 177, most pedig 642 millió feltört felhasználónév-jelszó párost kezdtek árusítani a weben. Minden okunk megvan a cserére. Május 20-án már olvashattuk, hogy a LinkedIn 177 millió jelszavát – köztük becslések szerint félmillió hazai felhasználóét – törték fel és árusítják a weben. Most a MySpace közösségi oldal, a Tumblr blogszolgáltató és a „felnőtt” társkereső Fling felhasználóinak szintén régen feltört, összesen 642 millió (!) jelszava ömlött ki az internetre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Figyelemre méltó, hogy milyen kevés idő telt el a két botrány kirobbanása között. Állítólag az árus is ugyanaz a Peace nicknevű hacker.

Bár a Flingnek viszonylag kevés magyar felhasználója lehet, a MySpace és a Tumblr azonban itthon is népszerű: érdemes minél előbb, az alaposan ellenőrzött webcímükön jelszót változtatni.

Mivel ilyen mennyiségben sohasem törtek fel még jelszavakat, ezért annak is jobb odafigyelni az általa használt szolgáltatásokon a rendszeres jelszócserére, aki a felsoroltak közül egyik oldalon sem regisztrálta magát. Könnyen meglehet, hogy a tendencia folytatódik, s további, ismert weboldalak felhasználónév-jelszó párjairól derül ki, hogy nincsenek biztonságban.