Üzenetet küldő hűtő, szokásokat bíráló okosöv – a techparádé öt hihetetlen kütyüje

2019. január 14. hétfő, 11:15
A CES-en debütáló gyártók ismét kitettek magukért. Volt itt minden a kenyérgyártó robottól elkezdve a babáknak szánt kamerán át az okos-penészdeteketáló kütyüig. Összegyűjtöttük a legeket, amire senki sem mondana nemet.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Las Vegas egy hétre a tech szerelmeseinek Paradicsomává vált. Nap, mint nap kütyük tucatjairól rántották le a leplet a legnagyobb gyártók, így volt miből válogatnunk nekünk is. Igyekeztünk olyan okoseszközöket csokorba gyűjteni, amelyek túllépnek a megszokottakon, és jócskán túlnyúlnak a hétköznapokban jelenleg használt dolgokon.

Ha CES, akkor autó és tévé. Egyikből sem volt hiány. A teljesség igénye nélkül, az érdeklődők találkozhattak a Hyundai sétáló autójával, a Byton és a Mercedes újdonságaival, de a Samsung is itt fedte fel a „The Wall” névre keresztelt, tavaly óta újragondolt gigantikus méretekkel rendelkező TV-jét, ami 556 centiméteres képernyővel rendelkezik.

Hűtő, ami rád ír, ha baj van

A tévéken túl a konyhai részleg is tartogatott újdonságokat. A szintén Samsung által fémjelzett Family Hub 4.0 nevű hűtő például olyan extra funkciót kapott, aminek köszönhetően üzenetet küld a tulajának, ha az véletlenül nyitva hagyta a hűtőajtót. A korábbi típusokhoz hasonlóan, a hűtő képes informálni arról az embert, hogy milyen élelmiszer található épp benne, természetesen mindezt úgy is megteszi, ha épp bevásárolni van a frizsider gazdája.

Hőmérsékletérzékelő másképp

A Kangaroo márka is bejelentett néhány új, hasznos kütyüt, például a hőmérsékletérzékelőt, ami azért extra, mert miközben pontos képet ad az aktuális hőmérsékletről, detektálja a lakást, és riasztja a gazdáját, ha valahol penészt talált a falakon. Ezen túlmenően újgenerációs füstjelzőt, és betörésgátlót is piacra dobtak. Mindegyik kütyü működése és jelentése appon nyomon követhető.

Kohler Numi 2.0 a trónok trónja

Ebben a cikkben bővebben foglalkoztunk a királyi trónnal, ami csomó hasznos plusz funkciót kapott. Például automatikusan emeli a deszkát, ha érzékeli, hogy épp egy férfi szeretné azt használni, unaloműzésképp pedig akárcsak más eszközön, itt is kérdezhetünk Amazon Alexától bármit. Ha pedig épp nincs használatban a trón, akkor szinte láthatatlanná válik, és egy szimpla világító kockának tűnik.

Babáknak fejlesztett kamera?

A francia székhelyű startup, a Babeyes olyan kütyüt fejlesztett, ami 0-24 képes felvételeket készíteni a csemetéről, már a születést követő első pillanattól fogva. Az elkészült videókat a szülők pillanatok alatt átmenthetik a Drive-ba, így a tárhely sosem fogy el, ahogy a megörökítésre váró pillanatok sem.

Az ötlet abból fakadt, hogy miért ne lehetne olyan emlékeket adni a felnövő csemetének, amire ő maga még nem is emlékszik? Elképzelésnek jó, de azért felvet néhány komoly kérdést a magánszféra megsértésével kapcsolatban.

Welt, a bíráskodó öv

A Welt névre keresztelt okosöv úgy működik, mint egy aktivitásmérőbe oltott sasszem. A lépésszámtól kezdve a derékméreten át mindent figyel és rögzít, majd a begyűjtött adatok alapján ad tanácsot arra vonatkozóan, hogy milyen egészségóvó lépéseket tehet az ember magáért.

Már több, mint 10 000 darab fogyott belőle, és egyet maga a francia elnök Emmanuel Macron is kapott ajándékba.

Rádásként egy ötletes kis masinát hagytunk a végére, ami Breadbots néven fut, és abszolút kiváltja a kenyérsütőgépeket, illetve a kézi erőt a munkafolyamat során.(Fotó:  Nan Palmero/flickr.com)