Üres hordozó díj változások 2012-ben

2012. január 12. csütörtök, 12:50 • ArtisjusArtisjus, szerzői jog, adattárolás, cd, dvd, merevlemez
2012. január 1-jétől új hordozóval, a külső háttértárolóval bővült az üres hordozó díjra vonatkozó díjközlemény. Az optikai lemezek (CD-k, DVD-k) felhasználása jelentősen csökken, ezzel párhuzamosan a fogyasztók egyre inkább a külső háttértárolókat használják médiatárolásra. Ezt a változást az évente végzett reprezentatív lakossági felmérés is igazolja. A díj kiterjesztésével a jogkezelő szervezetek az érintett hordozók körét hozzáigazították a közönség változó film- és zenemásolási szokásaihoz. A díj megfelel a szerzői jogi szabályoknak és nem diszkriminatív – olvasható az Artisjus közleményében.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
  A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának javaslatára és a kultúráért felelős miniszter egyetértésével az igazságügyi miniszter hagyta jóvá. Az érintett hatóságok az egyetértő véleménnyel, illetve a jóváhagyással azt juttatták kifejezésre, hogy a díj megfelel a szerzői jogi szabályoknak és nem diszkriminatív a fizetésre kötelezettekkel szemben. A díj az eladási ár kisebb részét teszi ki.
A külső háttértárolókra vonatkozó díjat a Hivatalos Értesítőben tették közzé. A díjmérték egy 1TB-os hordozó esetében 2200 Ft. Ez azt jelenti, hogy 25 000 Ft-os vételárú termékkel számolva a díj az ár 10 százaléka alatt marad. Az ekkora tárterületre másolható zenék, filmek vagyoni értéke ennél a 2200 Ft-nál sokszorta magasabb. Ebben az esetben egyébként az ÁFA-tartalom meghaladja az üres hordozó díj kétszeresét.
A díj a kultúra fenntartásának fontos eszköze. Az üres hordozó díj a filmes és zenei magánmásolások által a kulturális ipar szereplőinek okozott bevételkiesést kompenzálja. Alapját Európai Uniós szabályozás adja. Ez a díj teszi lehetővé, hogy a fogyasztók – a törvény szabta keretek között – magáncélra szabadon készíthessenek másolatot a filmekről, zenékről.

Magyarországon a díj megállapítását és felosztását 5 közös jogkezelő szervezet végzi:
  • A zeneszerzők, szövegírók, írók képviseletében az Artisjus
  • Az előadóművészek képviseletében az Előadóművészi Jogvédő Iroda
  • A filmes alkotók és előállítók képviseletében a Filmjus
  • A vizuális alkotók képviseletében a Hungart
  • A hangfelvétel-kiadók képviseletében a MAHASZ