Újabb területeket ér el a Magyar Telekom 4G-s hálózata

2011. december 8. csütörtök, 16:17 MTI • Magyar Telekom, 4G, LTE
A Magyar Telekom újabb fővárosi területeken, a második, tizenegyedik és a tizennegyedik kerületben is megkezdte a negyedik generációs (4G/LTE) hálózat kiépítését - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint az intenzív fejlesztés eredményeképpen az év végére nagyjából megháromszorozódik a 4G/LTE állomások száma, s 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget. A társaság október elején jelentette be, hogy megkezdte a negyedik generációs hálózati ügyféltesztet, majd januártól kereskedelmi szolgáltatásként is bevezeti a szupergyors mobilinternetet. A tesztüzemet 80 állomáson kezdték meg, és egy időben tesztelheti több száz lakossági és a vállalati ügyfél.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A Magyar Telekom májusban közölte, hogy szupergyors mobilinternet-hálózatot épít. A fejlesztés összegét üzleti titokra hivatkozva nem árulta el a társaság, csak azt közölte, hogy a következő években mintegy 30 milliárd forintot költ hasonló fejlesztésekre. A társaság tavaly több mint 90 milliárd forintot költött beruházásokra, míg az idén ennél 5 százalékkal kevesebbet fog.
    A vállalat célja az, hogy 2013-ra az ország majd nem 100 százalékán lehetővé váljon a másodpercenként 21 megabites internetes sebesség.
    A hálózatmodernizációs projekt 5,2 millió ügyfelet érint, így az ország legnagyobb lakossági elérésű mobilhálózat-fejlesztési programja. A modernizáció eredményeképpen 380 helyen már elérhető a másodpercenként 21 megabit névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás, de ezt még nem negyedik generációs megoldásként nyújtja a társaság.
    A 4G/LTE technológia legfontosabb, a felhasználók számára kézzelfogható előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, valamint a lecsökkent késleltetési idő, aminek köszönhetően az online alkalmazások és játékok használata a mobilhálózaton keresztül még könnyebbé válik. A nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek le- és feltöltése jelentősen gyorsabb, valamint több program is gond nélkül fut egyszerre az eszközökön.
    A 4G/LTE technológia előnye a szolgáltatók számára a hatékonyabb hálózatépítésben rejlik, miközben - nagyobb adatátviteli sebességgel - jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas. Az új hálózathoz használt berendezések mind az energiafogyasztás, mind a telepítéshez szükséges hely szempontjából is jelentős előrelépést jelentenek, egyúttal üzemeltetésük is gazdaságosabb.