Újabb szakaszába lép a Szupergyors Internet Program

Konferencia a szélessávról

2016. június 13. hétfő, 06:44 Infotér
Együtt a szélessávért címmel rendezett konferenciát a PannonCom- Kábel, a Metalcom és a HP Enterprise. A rendezvény célja az volt, hogy megtárgyalják a Szupergyors Internet programhoz kapcsolódó beruházások és a kivitelezés legfontosabb kérdéseit. A projekt legalább 30 Mbit/sec sávszélességű internetkapcsolat országos szintű kiépítését célozza. Ez az eddigi legnagyobb hírközlőhálózati beruházási program Magyarországon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hazánkban az NGA-lefedettség meghaladja a 75% százalékot, ami az uniós átlag 62%-hoz képest igen jó aránynak mondható, mégis van hová fejlődni és fejleszteni: több mint 1 millió hazai háztartásban nincs nagysebességű internet elérésre elvi lehetőség. A Szupergyors Internet Programban a kormány ennek leküzdését, azaz az egész országban min. 30 Mb/s internet-hozzáférés biztosítását tűzte ki célul. Az Európai Unió felé vállalt 2020-as teljesítési kötelezettséget  két évvel megelőzve, 2018-ig.

A hálózat kiépítéséről szóló pályázatok beadása az első ütemben két körben lezajlott. 40 szolgálató indult.  A második kör tisztázó kérdései még ebben a hónapban lezárulnak. Az első szerződések megkötése, ezzel a beruházások megindulása tehát kézzelfogható közelségbe került. A szolgáltatók a szélessáv kiépítésére mintegy 75 milliárd forintnyi vissza nem térítendő uniós forrást, valamint több tízmilliárd forintnyi kedvezményes hitelkonstrukció nyerhetnek majd.

Az „Együtt a szélessávért konferencia” célja az volt, hogy segítse a program sikeres megvalósítását.

A GINOP 3.4.1. és GINOP 8.2.1. pályázatok állásáról a rendezvényen a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség projektvezetője, Debreceni Győző beszélt.

A szükséges hálózati infrastruktúra kiépítéséhez a forrásokon túl szükség van arra is, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő szintű gyakorlati tudás, tapasztalat is. Ezek megszerzésében segíthet már lezajlott projektek megismerése, kiértékelése. A konferencián ezért a kormányzat, a szolgáltatók, a beruházók, a kivitelezők, a tervezők, az eszközbeszállítók és a projektmenedzsmentek megvitatták a terület legfontosabb kérdéseit.

Az Együtt a szélessávért konferencián az előadók olyan témákat jártak körbe mint, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő és kellő mennyiségű projektmenedzsmenti, tervezői és kivitelezői kapacitás, illetve, hogy melyek a legmegfelelőbb technológiai eszközök és berendezések. A rendezvényen bemutatták a legyel szélessávú beruházásokat.  Lengyelországban már lezárult a program, így a meghívott vendégek számos hasznos információval támogatták a magyar projekt sikerét.

A PannonCom-Kábel, a Metalcom és a HP Enterprise által szervezett konferencia média együttműködő partnere az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). Dr. Kopiás Bence, az Infotér elnökségi tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a minden korábbinál nagyobb horderejű és keretösszegű program jelentős projektmenedzsmenti, tervezői, kivitelezői, valamint kapacitásbeli kihívás elé állítja a piac szereplőit. Ezek leküzdésében különösen hasznos megismerni és elemezni a más országokban már lezajlott hasonló projektek tapasztalatait.