Új pályázat az infokommunikációs technológiák kutatásának támogatására

Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az „Előremutató Infokommunikációs Technológiák kutatásának támogatása, valamint a kapcsolódó IT szakember-utánpótlás biztosítása” című pályázati kiírás dokumentációja. A pályázati kiírás célja az infokommunikációs technológiákhoz (IKT) kapcsolódó hazai kutatási kapacitások megerősítése és a hazai IKT K+F szféra bekapcsolása az Európai Unió IKT és Információs Társadalomhoz kapcsolódó kutatási együttműködéseibe a konvergencia régiók felsőoktatási intézmények tevékenységein keresztül. A pályázatok benyújtása 2012. március 1-től 2012. április 27-ig lehetséges.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A konstrukció célja, hogy támogassa az Európai Bizottság által meghirdetett, az EU 2020 Stratégia céljait, valamint az információs társadalom kiépítését lehetővé tévő Digitális Menetrend IKT-vel kapcsolatos pilléreihez kötődő kutatásokat, illetve egyéb tevékenységeket. A Digitális Menetrend 8 pillérre épül, ezek közül célzottan háromhoz szorosan és közvetlenül kapcsolódó kutatást és kutatási kapacitásfejlesztést támogat a konstrukció. Ez alapján a 3. („Bizalom és biztonság”), a 4. („Sokkal gyorsabb internet”) és az 5. („Kutatás és innováció”) pillérek alatt megfogalmazott akciókhoz kapcsolódó tevékenységeket támogatja a konstrukció.

Horizontális szempontokként vagy közvetett hatásként előnyt jelent a Digitális Menetrend 6. (E-készségek fejlesztése) és 7. (IKT a szociális kihívásokért) pilléreinek akcióihoz történő csatlakozás. Előbbi célja, hogy a kutatások vagy azok eredményei elősegítsék a nők, a hátrányos helyzetűek, a fogyatékosok, valamint az idős generáció internethez és IKT eszközökhöz való hozzáférését, valamint az IKT technológiák által megkönnyített életvitelét. Utóbbi esetben előnyt jelentenek azok a kutatási tevékenységek, amelyek az IKT a zöld növekedéshez, környezeti és társadalmi konfliktusok kezeléséhez történő hozzájárulásával foglalkoznak.
A konstrukció további célja a fent bemutatott Digitális Menetrendhez szorosan kapcsolódó, hetedik kutatási keretprogram (FP7) „együttműködés” alprogramjában meghirdetett IKT prioritásokhoz történő csatlakozás. A programban felsorolt nyolc kihívás közül az első (átható és megbízható hálózati és szolgáltatói infrastruktúra), a harmadik (a meglévő komponensek és rendszerek alternatívái), valamint a negyedik (digitális tartalmi és nyelvi technológiák) által lefedett kutatások támogathatóak.

Kapcsolódó anyagok az NFÜ honlapján:

Előremutató infokommunikációs technológiák kutatásának támogatása, valamint a kapcsolódó IT szakember-utánpótlás biztosítása