Új orosz táblagép iskolásoknak

2011. augusztus 21. vasárnap, 09:42 • MTI
Iskolásoknak szánt új orosz tábla PC-t mutatott be Anatolij Csubajsz, a Rosznano nanotechnológiai állami korporáció elnöke Vlagyimir Putyin orosz kormányfőnek, aki a Moszkovszkij Komszomolec című lap szerint ezzel rövid időn belül másodszor vált az élenjáró orosz technológia áldozatává. A lap értesülései szerint az új táblagépet a tanév elejétől szándékoznak kipróbálni nénány iskolában, de novemberben már kezdik építeni Zelenogradban a gyárat, ahol az "orosz iPad" készül majd.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Vlagyimir Putyin rövid időn belül második alkalommal válik az élenjáró orosz technológia áldozatává. Nem olyan régen mutatták be neki az iPhone orosz konkurensét, most pedig az orosz "iPad-et". A forgatókönyv ugyanaz: a két gadzset messzemenően nem orosz gyártmány, hanem kínai alkatrészekből szerelik össze. Dizájnja és karakterisztikája alapján egyik sem ér a tengerentúli vetélytársak közelébe sem, mindkettő jóval drágább azoknál, és egyik sem fog vevőre találni" - írta a Moszkovszkij Komszomolec.
    A lap szerint az új vívmány színes képernyővel és wifivel rendelkezik, képes videókat és zenét lejátszani. De több mint 70 ezer forintnak megfelelő összeg "egy szerkezetért, amely nem tud mást, mint szövegeket és képeket megjeleníteni", messze túl sok.
    Az orosz újság úgy tudja, hogy az orosz "elektronikus tankönyvet" a brit Plastic Logic társaság gyártja majd, amely a Rosznanótól 700 millió dollárt kapott a zelenogradi gyár építésére. "A Plastic Logic első termékének, a Que ProReader elektronikus könyvolvasónak még tavaly piacra kellett volna kerülni, közzétették az árát és megállapodtak tartalomszolgáltatókkal is, de a piacra dobást többször elhalasztották, és végül lemondták. Most a megbukott brit szerkezet orosz fejlesztésként született újjá" - írta a lap.
    Az ügy azonban talán nem ennyire sötét. A Plastic Logic ugyanis olyan újítást fejlesztett ki, amely hajlékony képernyők gyártását teszi lehetővé. Mivel a technológia lényegesen olcsóbb az eddigieknél, a brit cég megtörheti az ázsiai cégek monopóliumát a képernyőgyártásban. A Plastic Logic most eladó, és korábbi orosz sajtóértesülések szerint a Rosznano meg akarja vásárolni, ez esetben pedig Oroszország valóban élenjáró technológiákra tehet szert.