Új egyetemi tanszék a duális képzés szolgálatában

2017. február 6. hétfő, 15:20 • www.kormany.hu
A tudomány, a felsőfokú képzés és az ipar kapcsolatának erősítése egyszerre szolgálja a termelővállalatok, a felsőfokú képzés és a gazdaság érdekeit – jelentette ki Varga Mihály a Miskolci Egyetem Finomvegyipari és Környezettechnológiai Intézeti tanszékének ünnepélyes átadásán. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, Magyarországnak úgy kell fejlesztenie szakképzési rendszerét, hogy biztos hátországot jelentsen a gazdaság számára. A hazánkban és a világban zajló folyamatok, a gyors technológiai változások kihívás elé állítják a magyar felsőoktatást is – jelentette ki Varga Mihály.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint mondta: a képzésnek ugyanis egyszerre kell alkalmazkodnia a gazdasági és munkaerő-piaci igényekhez és a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatokhoz.

A hallgatóknak átadott ismereteknek a munkaerőpiacon relevánsaknak, a kutatási eredményeknek a társadalom és a nemzetgazdaság számára hasznosaknak kell lenniük – mutatott rá a tárcavezető.

Varga Mihály példaszerűnek nevezte a Miskolci Egyetem és a Kiss Cégcsoport együttműködését, amelynek köszönhetően a gazdaság igényeihez naprakészen alkalmazkodó képzés valósulhat meg a borsodi megyeszékhelyen.

Ezzel nem csupán a ma működőképességét, hanem a holnap fejlődését is biztosítani tudjuk, ami közös érdeke a magyar társadalomnak és a hazai vállalkozásoknak is – tette hozzá a szakminiszter.

Fotó: NGM

A kormány számos formában támogatja az egyetemek és az iparvállalatok együttműködését is, amelyben

fontos partnerünk a Miskolci Egyetem is – hangsúlyozta a tárcavezető.

Fotó: NGM

A Miskolci Egyetem Kémiai Intézetének új tanszéken anyagmérnökök képzése indul környezettechnológiai, illetve vegyipari technológiai szakiránnyal.