Új applikáció segíti a kismamákat Pest megyében

2015. július 6. hétfő, 08:24 • www.orientpress.hu
Elkészült egy új okostelefon-applikáció, amely abban segíti a sétáló, várost néző kismamákat, hogy könnyen megtalálják a hozzájuk legközelebb eső olyan helyet, ahol kulturált körülmények között tudják gyermeküket szoptatni vagy tisztába tenni. „A kormány tehát anyagi támogatás mellett szemléletformáló tevékenységével is hozzájárul egy családbarát ország kialakulásához, a gyermekvállalási hajlandóság növekedéséhez” – mondta a Rádió Orientnek Tarnai Richárd kormánymegbízott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Klasszikus tartalom modern formában

Pest megye felújított örökségvédelmi épületeinek bemutatására indult el nemrég a pestmegyeimustra.hu című oldal. Mint azt Tarnai Richárd elmondta, az Örökségvédelmi Hivatal célja, hogy amennyire lehet, ezeket a régi épületeket eredeti állapotukban állítsák helyre, úgy hogy figyelembe veszik jelenleg betöltött funkciójukat. „Ezeket a munkákat évente megjelent kiadványban tesszük közzé immár négy éve. A most indult honlap célja pedig, hogy a klasszikus tartalmat modern formában mutassuk be az érdeklődőknek” – mondta a kormánymegbízott. A honlapon eddig 21 műemlék kapott helyet, köztük a gödöllői Királyi Kastély és a Vörösmarty kunyhó. Emellett a kormányhivatal létrehozta a weboldal Facebook-oldalát is, ahol az érdekes és hasznos információk mellett az egy-egy műemlékkel szelfizők különböző ajándékokat – nyáron például strandbelépőket – nyerhetnek. 

„Klasszikus tartalom modern formában – ez a mottónk” – emelte ki Tarnai Richárd, hozzátéve, hogy ezt a célt szolgálja az okostelefonra készített applikáció is. „Célunk, hogy Pest megye épített örökségét minél többen felfedezzék, illetve a külföldiek se ragadjanak le kizárólag a főváros látnivalóinál” – mondta. Kiemelte: az államnak nemcsak klasszikus feladatai vannak, hanem lehetőségeket is kell, hogy adjon az ott élő embereknek. Ezt a célt szolgálja az új honlap, amelyet természetesen az örökségvédelmi szakértők tudását bevonva a kormányhivatal üzemeltet. 

Hiánypótló alkalmazás kismamáknak

A csaladhalo.hu oldal ötletére a kormányhivatal támogatásával már elérhető egy szintén új androidos applikáció, amely sétálás vagy városnézés közben a kismamáknak segít megtalálni a hozzájuk legközelebb eső olyan helyszíneket, ahol kulturált körülmények között tudják gyermeküket szoptatni vagy tisztába tenni. 

Tarnai Richárd elmondása szerint ez is a kormány családbarát politikájának egy újabb állomása, amely az utóbbi évek erőfeszítéseinek köszönhetően elérte, hogy 4,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest az élve születések száma. „Az intézkedések egyrészt komoly anyagi támogatást jelentenek legyen szó a nagycsaládosok adókedvezményéről vagy az otthonteremtési támogatásról. Másrészt viszont szemléletformáló erővel bírnak, mint az említett okostelefon applikáció” – mondta, hozzátéve, hogy ezek mind azt az üzenetet közvetítik, hogy gyermeket vállalni érdemes. 

A kormánymegbízott szerint családpolitika tekintetében az a helyes szabályozás, amely az anyagi támogatás mellett lehetőségeket biztosít. Példaként említette a GYED-extrát, ahol az állam kiutalja a kismamák számára a havi támogatást, de emellett az anyuka szabadon dönthet, hogy visszamegy-e dolgozni, vagy még otthon marad gyermekével. „Az igénybevétel módja tehát a családokon múlik, ez a lehetőségek rendszerét teremti meg” – szögezte le a kormánymegbízott. 

Szintén a családalapítást támogatja az otthonteremtési program, amelyre július elsejétől már az egy gyermekesek, illetve a gyermeket még csak tervezők is pályázhatnak. „A vissza nem térítendő támogatást azok a házaspárok is igényelhetik, akik vállalják, hogy két éven belül egy, vagy négy éven belül két gyermeket vállalnak. Emellett az a kismama is igényelheti, akinek 24 hetes magzat van a méhében” – mondta Tarnai Richárd. A támogatást – amelynek összege 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjedhet – új lakás építésére, használt lakás vásárlására vagy pedig bővítésre lehet igénybe venni.

A jogszabály ugyanakkor meghatározza a határokat, annak érdekében, hogy luxus ingatlanokra ne lehessen támogatás igényelni. Ez Budapesten 28 millió forint értékű, az agglomeráció tekintetében városban 23 millió forintos, míg egyéb települési formákon 20 millió forint értékű ingatlan vásárlását teszi lehetővé.