Tűt a szénakazalban: ebben a szakmában nagyítóval kell keresni a nőket

2018. november 8. csütörtök, 11:00
Férfiak uralta irodák, tesztoszterontól túláradó meetingek, eltünedező hölgyek – Magyarország annyira le van maradva a női IT munkavállalók terén, hogy még Románia is röhögve húz el mellette. Az Eurostat két napja megjelent adatelemzése nagyon szomorú valóságot tárt fel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Van az a gyakran puffogtatott frázis miszerint az informatika férfiszakma. Nos, ez ismét beigazolódott. Hiába minden törekvés, az IT szektor egyszerűen kiveti magából a hölgyeket. A puszta tényeken túl, azonban a miértekre adott válasz is kiderül az Eurostat adatiból, így ugorjunk is fejest a közepébe.

10:9 a férfiak javára

Európai Uniós szinten is a férfidominancia jellemzi a szektort, de az idei jelentés még ebben is elmozdulást mutat. Egyrészről a tavalyi évhez képest kevesebb IT végzettéségű ember dolgozik a piacon, míg a nők száma teljes hanyatlásnak indult a szektorban. Ha teljes EU-s képet nézünk, akkor jelenleg az IT szektorban dolgozók 84 százaléka férfi, és mindössze 16 százaléka nő.

A helyzet Csehországban és hazánkban a legrosszabb, már ami a női informatikusok munkaerőpiaci megjelenését illeti. Utóbbi esetében az IKT szektorban tevékenykedők 90,4 százaléka férfi, míg a szomszédos cseheknél ez a szám 93 százalék.

Az abszolút pozitív listavezető Bulgária, ott a szektorban dolgozó nők a teljes IT foglalkoztatottság 34 százalékát teszik ki, majd ezt követi Írország, ahol 73 százalékban uralják a férfiak a szektort, a harmadik helyet pedig Románia szerezte meg 75-25 százalékos nemenkénti megosztással, természetesen a férfiak javára.

Magyar szűk metszet

A hazai 90 százalékos „túlerő” már csak azért is érdekes, mert a korábbi évben megjelent statisztika szerint ez szám 85 százalék volt, amivel még jócskán az EU-s mezőny előkelő középső szegmensében foglalhattunk helyet.

Mára azonban csupán 6500 nő dolgozik informatikusként a 62 000 foglalkoztatottat nyilvántartó szakmában. Ezutóbbi szintén érdekes adat, mert egy évvel ezelőtt ez a szám, mármint a 6500 a duplája volt. De vajon hova lettek a női informatikusok?

Az Eurostat adataiból nem derül ki egyértelműen, hogy a külföldi húzóerő egyszerűen elszipkázta őket vagy épp a szktorelhagyás mellett döntöttek, de valószínűbb, hogy a külföldi piac felé orientálódtak a hölgyek, mert a határokon túl az átlag magyar informatikusi bér sokszorosát megkereshetik.

S miért épp a nők dönthettek a külföldi munka mellett? A Mariana-árok mértékű bérszakadék talán elég magyarázat minden további felmerülő kérdésre.

A szomszéd fűje mindig zöldebb

Csehországot leszámítva a szomszédos országok bármelyikében jobb nőként az informatikában dolgozni, már csak azért is, mert máshol az nem annyira férfi uralta terület. Számszerűstve ez úgy néz ki, hogy Szlovákiában a szektor 16,6 százalékát adják a nőt, míg mondjuk Szlovéniában 12 százalékát, Romániában esetében ez a szám 25 százalék.

Van hova fejlődni.