Tovább csökkentek a roaming díjak az EU-ban, 50 Euro az adatroaming plafon

Július 1-jétől új intézkedések léptek életbe, hogy a roaming adatátvitel miatt ne kerüljenek a fogyasztók kellemetlen helyzetbe – a roaming beszédhívások díjkorlátja is tovább csökkent. Neelie Kroes, a Bizottságnak a digitális menetrendért felelős alelnöke elmondta: „Nem fordulhat többé elő, hogy a nyaralás alatt vagy üzleti úton más uniós országban okostelefonjukkal vagy hordozható számítógépükkel internetezők számlája az égbe szökik. Az Európai Unió a külföldre utazók roaming hívásainak díját is csökkenti. Szilárd elhatározásom, hogy versenyorientáltabbá teszem az uniós távközlési piacokat.”

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

2010. július 1-jétől a fogyasztóknak nem kell többé aggódniuk, hogy számlájuk az égbe szökik, ha az Európai Unión belüli külföldi útjuk során telefonjukkal vagy számítógépükkel a mobilhálózaton keresztül interneteznek. Az Európai Unió roaming szabályozásának köszönhetően július 1-jétől a külföldre utazók adatátviteli roaming díjkorlátja automatikusan 50 EUR lesz (áfa nélkül), hacsak azt maga a felhasználó nem állította át ennél kisebb vagy nagyobb összegre. A mobilszolgáltatók kötelesek lesznek ügyfeleiknek figyelmeztetést küldeni e díjkorlát 80%-ának elérésekor. A szolgáltató köteles lesz a mobil-internetkapcsolatot megszakítani a díjkorlát elérésekor, kivéve ha az ügyfél jelezte, hogy az adott hónapban továbbra is igénybe szeretné venni az adatátviteli barangoló szolgáltatást. Ezenkívül a roaming adatátvitel nagykereskedelmi díjának felső határa megabájtonként 1 euróról 80 eurocentre csökken. A roaming hívások (áfa nélküli) maximális percdíja a jelenlegi 43 eurocentről 39 eurocentre csökken, míg a hívásfogadás percdíja (áfa nélkül) legfeljebb 15 eurocentbe fog kerülni, a jelenlegi 19 eurocent helyett. Az Európai Unión belüli külföldi híváskezdeményezés és -fogadás díja 73%-kal lesz olcsóbb, mint 2005-ben, amikor az Európai Unió először tett intézkedéseket a túlzott roaming díjak ellen.

Roaming adatátvitel

A barangolásról szóló 544/2009/EK rendelet értelmében a mobilszolgáltatók 2010 márciusa óta kötelesek lehetővé tenni, hogy ügyfeleik egyéni havi adatátviteli roaming díjkorlátot állítsanak be mobiltelefonjuk vagy számítógépük segítségével (IP/10/215). 2010. július 1-jétől a szolgáltatók kötelesek a roaming adatátvitel havi (áfa nélküli) díjkorlátját alapértelmezésben 50 euróra beállítani, hacsak az ügyfél más összegkorlátról nem rendelkezett. Az euroövezeten kívüli országok esetében az összeget az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2010. június 1-jétől közzétett átváltási árfolyam alapján kell kiszámítani. Ezek az intézkedések azt jelentik, hogy a fogyasztók nem kapnak többé óriási összegről (esetenként több ezer euróról) szóló számlát azért, mert egy másik tagállamban zenét töltöttek le vagy videót néztek telefonjukon vagy számítógépükön, mit sem tudva e szolgáltatás áráról. A problémát jól szemlélteti annak a német turistának az esete, akinek 2009-ben nem kevesebb mint 46 000 eurójába került, hogy Franciaországban roaming adatátvitellel letöltött egy tévéműsort. Nemrégiben hasonlóan járt egy egyesült királysági diák: ő külföldi tanulmányútja során vett igénybe roaming adatvitelt, s ezért egy hónap után majdnem 9 000 eurót számláztak ki neki.

A rendelet értelmében a szolgáltatók kötelesek ügyfelüket üzenetben tájékoztatni a roaming adatátvitel áráról, valahányszor az egy újabb uniós tagállamba látogat. A szolgáltató akkor is köteles figyelmeztetést küldeni ügyfelének, ha annak fogyasztása elérte az előre meghatározott összeghatár 80%-át. Az üzenet elküldhető szöveges üzenet formájában, elektronikus levélben vagy a számítógépen felugró ablak formájában, a szolgáltató választása szerint és a barangoláshoz használt eszköztől függően.

Ezenkívül a roaming adatátvitel nagykereskedelmi árának a barangolásról szóló rendeletben megszabott felső határa július 1-jétől 1 euróról 80 eurocentre csökken minden fel- vagy letöltött megabájt után. Jövőre a megabájtonkénti díj 50 eurocentre csökken tovább.

Roaming beszédhívások

A roaming beszédhívások kiskereskedelmi (áfa nélküli) díjának felső határa is tovább csökken. A kimenő hívások maximális percdíja csaknem 10%-kal, 43 eurocentről 39 centre csökken, míg a bejövő hívásoké több mint 20%-kal, 19 eurocentről 15 eurocentre esik vissza.

Végezetül ingyenes lesz a hangpostára beérkező üzenetek fogadása a barangolás során, vagyis nem kell fizetni az új üzenet beérkezéséről szóló értesítésért, a fogyasztóknak azonban továbbra is fizetniük kell a hangpostájukon tárolt üzenetek meghallgatásáért. A rövid szöveges üzenetek küldésének díja üzenetenként 11 eurocent marad.

A tagállamok nemzeti távközlési szabályozó hatóságának gondoskodnia kell arról, hogy a mobilszolgáltatók betartsák az adatátviteli barangolásra vonatkozó új szabályozást és a beszédhívások díjának csökkentett felső határát. A fogyasztók a szolgáltatójuk szerinti tagállam nemzeti szabályozó hatóságához fordulhatnak, ha az új összegkorlátok kapcsán nehézségeik vagy kételyeik merülnek fel.

Előzmények

Az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa és az Európai Parlament az Európai Bizottság javaslatára 2007-ben vezetett be először korlátozást a roaming hívások díjára vonatkozóan (IP/07/870), ezzel biztosítva, hogy a mobiltelefon-előfizetők az Európai Unió egész területén hasonló roaming díjakat fizessenek. 2009 júliusában felülvizsgálták a szabályozást a roaming szolgáltatások díjának fokozatos csökkentése érdekében, így 2011 júliusára a roaming percdíj kimenő hívások esetében 35 eurocentre, bejövő hívások esetében pedig 11 eurocentre csökken (lásd IP/09/1064 és MEMO/09/309). A 2009-ben életbe lépett roaming szabályozás 2012 júniusáig marad hatályban.

A Bizottság 2010. június végéig időközi jelentést nyújt be a barangolásról szóló rendelet hatásáról, és legkésőbb 2011. június 30-ra teljes felülvizsgálatot készít a működéséről. A 2011. évi teljes felülvizsgálat alkalmával a Bizottság felméri, hogy miként érhető el legjobban az európai digitális menetrendben kitűzött azon célkitűzés, hogy 2015-re a mobilhívások belföldi és roaming ára közötti különbség a nulla felé közelítsen (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200)

Az Európai Bizottság a BEREC-kel, vagyis az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozó Hatóságok Testületével szoros együttműködésben továbbra is nyomon fogja követni a barangoló szolgáltatások fejlődését és az idevágó rendelkezések megfelelő alkalmazását.

További tájékoztatásért látogasson el az Európai Bizottságnak a barangolásról szóló internetes oldalára:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htmTable

Kiskereskedelmi díjak felső határa áfa nélkül 2010. július 1-jétől

Roaming beszédhívások

   - Kimenő hívás: 39 eurocent

   - Beérkező hívás: 15 eurocent

Roaming hangpostaüzenet

   - Beérkező hangpostaüzenet: Ingyenes

Adatátvitel nagykereskedelmi díja

   - Kimenő és bejövő adatforgalom megabájtonként: 80 eurocent