Több ezer lengyel judaika tekinthető meg egy internetes adatbázisban

2012. október 30. kedd, 16:03 • www.mti.hujudaika, Lengyelország, adatbázis,
Több mint háromezer lengyel zsidó tárgyi emlék - judaika - tekinthető meg a Varsóban épülő Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma (MHZP) által létrehozott internetes adatbázisban. Andrzej Cudak, a múzeum igazgatója a Központi Judaika Adatbázis hétfői ünnepélyes bemutatóján egy nagyobb projekt részének nevezte a zsidó kultúra tárgyi emlékeit tartalmazó adatbázist. A lengyel PAP hírügynökség által idézett beszédében a múzeum egyik alapvető feladataként emelte ki a virtuális gyűjtemény vezetését, melynek köszönhetően magánszemélyek és kutatók világszerte hozzáférhetnek a lengyel zsidóság ezeréves történetét bemutató emléktárhoz.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 Az adatbázis jelenleg az MHZP és a Zsidó Történeti Intézet (ZIH) gyűjteményeiben található egyedi tárgyak és dokumentumok digitalizált változatát tartalmazza: köztük 16. századi kiadványokat, Wladyslaw Szpilman zongoraművész és zeneszerző nyakkendőjének vagy a varsói gettó területén működő fogorvosi rendelő cégtáblájának képét. A tervek szerint azonban a jövőben több mint 500 lengyelországi múzeum és archívum zsidó kulturális emlékeit gyűjtik majd egybe. Ezenkívül más lengyel és külföldi intézmények gyűjteményeiben őrzött judaikák is bekerülnek a virtuális tárlatba.
    Lengyelországban a második világháború után nagyon kevés zsidó dokumentum és zsidó származású művészek alkotta műtárgy maradt fenn. A zsidó kultúra legtöbb tárgyi emlékét a ZIH őrzi, amelynek gyűjteményében csaknem 15 ezer kiadvány, mű- és kegytárgy található.
    A lengyel kulturális és nemzeti örökségi tárca által finanszírozott adatbázis a navigart.jewishmuseum.org.pl honlapon kereshető fel.