Tényleg elndul a MOL Bubi?

2014. szeptember 6. szombat, 13:18 • www.orientpress.huMol BuBi, próbaüzem, fővárosi közbringarendszer, BKK
Budapest új közösségi közlekedési lehetőségeként szeptember 8-án, hétfőn elindul a fővárosi közbringarendszer, a MOL Bubi. Jegyet venni hétfőtől a főbb gyűjtőállomások érintőképernyős felületein és a MOL Bubi weboldalán lehet, míg bérletet a BKK ügyfélközpontjaiban - tájékoztatott közleményében a társaság. Véget ért a nyilvános próbaüzem, ezért szeptember 8-ától, hétfőtől mindenki számára elérhető lesz a MOL Bubi közbringarendszer. A fővárosiak jelentős részének már ismerősek a MOL Bubi gyűjtőállomások és a zöld kerékpárok, hiszen több mint 2000 tesztelő hetekig tekerte azokat Budapest utcáin: a „csúcs” napi 3200 használat volt a nyilvános próbaüzemben. A rendszer a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában valósult meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A tesztelők a nyilvános próbaüzemben a speciálisan a városi forgalomra kialakított, nagy teherbírású kerékpárokon kívül a közbringázáshoz szükséges valamennyi funkciót kipróbálták, és jelezték tapasztalataikat. A nyilvános tesztelésén kívül a BKK, a rendszert szállító és mostantól üzemeltető T-Systems Magyarország és a Közbringa Kft. fejlesztési és üzemeltetési szakértői is folyamatosan használták – és használják – a szolgáltatásokat annak érdekében, hogy egy minden elemében működő rendszert adhassunk most át a nyilvánosságnak. Számos kisebb hiba javítása miatt késett a rendszer átadása, melyek mára megtörténtek és nem akadályozzák a rendszer indítását. 

A több mint 2000 tesztelő észrevételeinek elemzése alapján a próbaüzem alatt felmerült hibák, kényelmetlenségek többségét már menet közben javította a Közbringa Kft. A többség általában kényelmesnek találta a zöld bringákat, és úgy ítélte meg, hogy MOL Bubi kártyával is könnyű használni a rendszert - olvasható a BKK közleményében. A visszajelzések alapján a BKK számos kisebb kényelmi fejlesztést végez még a kerékpárokon a következő hetekben, ezek azonban nem akadályozzák a rendszer indítását, mivel nem hibák, hanem kényelmi szintet javító fejlesztések (pl. ilyen a gumik könnyebb kivitelűre cseréje is, mely a kerékpár könnyebb hajthatóságát célozza, de nem jelenti azt, hogy a mai abroncsok hibásak lennének). 

A nyilvános próbaüzem betöltötte célját: a hibák átlagos napi aránya kezdetben 1-2 százalék körül mozgott, de ez később jelentősen csökkent a folyamatosan végzett javításoknak és ellenőrzéseknek köszönhetően. A használati szokásokat jellemezte, hogy a tesztelők szívesen próbálták ki a közbringákat társasággal, barátokkal vagy a családdal, és együtt járták be a város MOL Bubi gyűjtőállomásokkal ellátott pontjait, hiszen egy bérlettel akár négy kerékpárt is el lehet vinni.