Teljes körű hatósági ügyintézés a kormányablakoknál 2013-ra

2011. október 28. péntek, 10:48 • Kormányportál2013, kormányablak, ügyintézés, hatóság, állam, képzés, diploma
„2013-ra az egész országban kiépítjük azt a rendszert, amellyel minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet a kormányablakoknál lehet intézni” - fogalmazott Szabó Erika, miután látogatást tett a Baranya Megyei Kormányhivatalban. Mint azt a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár elmondta, a járások felállása után országos szinten körülbelül háromszáz kormányablakot működtetnek majd 2013 végétől. Minden járási székhelyen lesznek ilyen ügyfélszolgálatok, és olyan településeken is, ahol most okmányirodák működnek. Ez utóbbiak majd kormányablakká alakulnak át - tette hozzá.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    Szabó Erika kiemelte, a járások kialakításánál fontos cél, hogy ahol állami szolgáltatás van, ott maradjon is. Az államtitkár a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta, sokrétű, összehangolt munkára van szükség, hogy az összetett rendszereket integrálják. - Összesen több száz jogszabályt kell még módosítanunk a következő időszakban, infrastruktúrát és informatikai rendszert kell biztosítanunk, valamint munkatársakat kell képeznünk..

Szabó Erika (fotó: Lugosi Milán Zoltán)

    Mint hangsúlyozta, a kormányablakokba is olyan kollégák kellenek, akik az összes ügykör kapcsán, azaz minden tekintetben felkészültek. Az államtitkár szólt arról, hogy jövő ősszel egyéves képzést szerveznek azok számára, akik a majdani mintegy 300 kormányablak ügyfélszolgálati pultjaiban segítik az állampolgárokat. Összesen így mintegy hatezer, diplomával már rendelkező hallgató vehet részt a speciális képzésben.
    Az államtitkár a kormányablakok működésével kapcsolatban elmondta, hogy országos szinten eddig 200 ezer ügy kapcsán indult intézkedés az ügyfélszolgálatokon, és 180 ezer ügyfelet fogadtak. Heti rendszerességgel 5500 ügy kerül a munkatársak elé, és ez az ügyszám folyamatosan bővül. Hargitai János kormánymegbízott a baranyai tapasztalatokról elmondta, hogy a kormányablak megnyílása óta Baranyában 11 800 ügyfelet szolgáltak ki.