Tavasszal jönnek az e-jegy-automaták

2014. február 5. szerda, 12:58 • www.orientpress.hue-jegy, jegyautomata, BKK,
Márciusban kezdik el telepíteni és üzembe helyezni Budapesten azt a háromszáz jegy- és bérletkiadó automatát, amelyek az elektronikus jegyrendszer első elemei lesznek. A néhány hét múlva megjelenő elektronikusjegy-automaták megtalálhatóak lesznek minden metró- és több HÉV-állomásnál, emellett a város összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Budapesti Közlekedési Központ. Az automaták pillanatnyilag papírtermékeket árusítanak. Ezeket a gépeket állítják majd át.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az e-jegy mellett lehetőség lesz e-bérlet vásárlására, illetve utazásiegyenleg-feltöltésre, -lekérdezésre. A teljes elektronikus átállás a tervek szerint 2015-ig, több fázisban megy végbe.

A chipkártya alapú új rendszert nem helyszínenként vagy járműtípusonként (járatonként), hanem termékenként vezetik be: először a bérletekhez, majd a folyamat végén a jegyekhez kapcsolódóan. Arra a kérdésre, hogy a 4-es metrónál már felkészültek-e a rendszer bevezetésre vagy egy ideig még marad a papíralap, a BKK azt válaszolta, hogy egyes vonalanként vagy viszonylatonként (például az M4-es metró) külön-külön nem lehet a kapukat telepíteni és üzembe helyezni. Így a metró- és egyes kiemelt HÉV-állomásokon telepítendő automata be- és kiléptetőkapuk egységesen az elektronikus jegyrendszer projekt keretében állnak fel. Az M4-es metró állomási infrastruktúrájának kialakításakor (a tervezésnél, a méretezésnél, a kivitelezésnél és a kapusávok előkészítésekor) figyelembe vették a kapukkal való lezárhatóságot is. (Papíralapú jeggyel a metrókapu nem nyitható, hiszen a hagyományos jegyérvényesítő nem tudja megkülönböztetni a valódi jegyet bármilyen más papírtól, ezért amikor az első kaput üzembe helyezik, már minden érintett járművön működnie kell a fedélzeti érvényesítő készüléknek.) Ügyfeleink az M4-es metró indulásakor már igénybe vehetik az új jegy- és bérletautomaták által nyújtott szolgáltatásokat − így a BKK.

A cégnek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,5 millió euró hitelt nyújt, a főváros önerőből összesen több mint 8 milliárd forintot biztosít a projekt megvalósítására. Az EBRD-keretből azonban még nem hívtak le egyetlen eurót sem − közölte a BKK.