Támogatni kell az akadálymentesítést szolgáló programokat

2014. április 28. hétfő, 07:24 • www.kormany.huNavracsics Tibor, vodafone, akadálymentesítés,
Navracsics Tibor szerint a kormánynak támogatnia kell minden olyan kezdeményezést, amely az akadálymentesítést szolgálja, és amely közelebb hozza az embereket ahhoz, hogy teljes életet éljenek az élet minden területén. A miniszterelnök-helyettes erről pénteken beszélt, amikor a Vodafone egyik budapesti üzletében részt vett a cég hallássérültek számára kidolgozott videós jelnyelvi tolmácsolási szolgáltatásának bemutatóján. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arra emlékeztetett, a négy éve elindított közigazgatási reform célja nem csak az intézményrendszer átalakítása volt, hanem azt is célul tűzték, hogy a közigazgatás minél akadálymentesebb és "érzékenyebb" legyen.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Hozzátette: a Vodafone kezdeményezése is ebbe az irányba mutat azzal, hogy lehetővé teszik a hallássérültek számára a könnyebb kommunikációt és ügyintézést.

Navracsics Tibor arról is beszélt, azt akarják elérni, hogy minél kevesebb akadály álljon a polgár és állam találkozása útjába, illetve a közigazgatásban dolgozók az ügyfélben ne csak egy esetet, hanem egy életet, egyedi sorsot lássanak. A miniszter utalt arra, az újonnan átadott kormányablakok mindegyikében van már lehetőség arra, hogy a segítségre szoruló polgárok "speciális körülmények között" vehessék fel a kapcsolatot az ügyintézővel.

Arra is emlékeztetett, hogy a kormány szakmai gyakorlati programot indított, amelynek keretében húsz, fogyatékossággal élő egyetemista kezdhette meg a szakmai gyakorlatát a minisztériumokban, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mentorképző programot is indítottak azzal a céllal, hogy a kormányablakokba szakképzett mentorok dolgozzanak. A jövőben nemcsak a közigazgatásban, hanem például az egészségügyben is meg lehet teremteni majd a lehetőségét hasonló szolgáltatásoknak.

Navracsics Tibor üdvözölte a Vodafone programját, és azt mondta, bízik abban, hogy az együttműködésnek köszönhetően a piaci és a közszféra is egyre inkább érzékenyebb és akadálymentes lesz.