Szuperszámítógéppel bővül a Debreceni Egyetem informatikája

2015. szeptember 17. csütörtök, 08:38 • www.hirado.hu
Mintegy 1,7 milliárd forint értékű szuperszámítógéppel bővül a Debreceni Egyetem (DE) idén júniusban átadott központja - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján az intézmény kancellárja. Bács Zoltán elmondta: a Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban nevet viselő projekt keretében idén júniusban adták át a Leo fantázianévre hallgató szuperszámítógépet, amely bekerült a világ 500 legerősebb gépe közé, s máris újabb bővítést valósítanak meg, amellyel a szuper-számítástechnikai központ az egész magyar felsőoktatást szolgáló központ lesz.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A jelenlegi teljesítőképességét és adattároló kapacitást is a duplájára növelik az új fejlesztéssel - emelte ki a kancellár.

Gaál István, a DE kancellári megbízottja azt hangsúlyozta, hogy az év végére beállítandó szuperszámítógép nélkül versenyhátrányt szenvednének a kutatók. Kiemelte, hogy minden szakterület - irodalom, csillagászat, orvostudomány, genetika - képes használni a szupergépet, amely annak ellenére, hogy drága műszer, magas energiafogyasztású, működtetése milliókra rúg, ám megtérülő beruházást jelent a felsőoktatás számára.

A gép beállításával a Debreceni Egyetem szuper-számítástechnikai fellegvár lesz - vetítette előre Gaál István.