Szoftveresen is kezelhető a munkaerőhiány?

2016. november 16. szerda, 11:38 • www.hirado.hu
A Personal Hungary HR informatikai szakértője szerint már léteznek a fluktuáció csökkentésére használható vállalati informatikai megoldások. Az okos HR megoldásokról és azok szerepéről tartott előadást a ma kezdődő Personal Hungary kiállításon Otti Csaba, a kiállítás HR informatikai szakértője. Szerinte a munkaerőhiány kezelésében kiemelt szerepet kaphatnak a hatékonyságnövelő vállalati informatikai megoldások.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

“A vállalatoknak nem csak a munkaerőpiacon, hanem a meglévő erőforrások optimalizálásával, és az ezeket célzó IT megoldásokban is keresniük kellene a munkaerőhiány megoldását” – állítja. “Segítségükkel 15-20 százalékkal csökkenhet a cégek munkaerő igénye, miközben a munkáltatói márka is erősödik.”

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon jelenleg 50 ezer munkavállaló hiányzik a munkaerőpiacról. A legjobban érintett a legnagyobb foglalkoztatónak számító feldolgozóipar, ahol 14 ezer állás betöltetlen, arányaiban ez 2,1 százalékot jelent.

Az arányokat tekintve az informatikai cégeknél van a legnagyobb gond, 3,9 százalékos a hiány, ami 2900 állást takar. Egy szakmai szervezet, az IVSZ szerint azonban az informatikushiány ennél magasabb, becslésük szerint elérheti a 20 ezret is.

Eljött a smart HR megoldások ideje

A munkaerőhiány enyhítésére a vállalatoknak nem kell feltétlenül a munkaerőpiachoz fordulniuk.

Hosszú távon sokkal hatékonyabb és kifizetődőbb, ha a meglévő erőforrásokat optimalizálják. Az utóbbi idők smart HR eszközei a fluktuáció kezelésére, kompetencia- és képzés nyilvántartásra, a munkáltatói márka erősítésére, a dolgozói elégedettség és a munkavégzés hatékonyságának mérésére, növelésére és a vállalati kommunikáció erősítésére is alkalmassá váltak, a munkaerő és a HR közötti közvetlen kommunikációs és visszajelzési lehetőséget nyújtó informatikai rendszerek.

Ezek az eszközök erősíthetik a dolgozói lojalitást, olyan munkakörnyezetet teremtenek, melyben más, magasabb szintű szakmai és emberi tényezők figyelembevételére is van kapacitás, így hosszú távon a fluktuációra, és ennek a nyomán kialakuló munkaerőhiányra adnak határozott választ.

Ma már elérhetők olyan smart HR megoldások, amelyek bevezetésével a tapasztalatok szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenthető a cégek munkaerőigénye. A szakértő Fehér Andrással közösen tartott előadást a kiállításon.