Szijjártó: négyszáz új munkahely jön létre az infokommunikációs szektorban

2015. június 8. hétfő, 13:42 • www.orientpress.hu
Legalább négyszáz új munkahelyet létesít az idén Magyarországon a szolgáltató központokat működtető IT Services Hungary (ITSH) - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems 100 százalékos tulajdonában lévő ITSH 2006-ban nyitott irodát Budapesten, ma már több mint 4 ezer munkavállalója van négy magyarországi városban, a túlnyomó többségük diplomás, nyelveket beszélő fiatal. A magyar kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta - részben a költségvetésből, részben európai uniós forrásokból - az új munkahelyek teremtését - fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy a vállalat 12 magyar egyetemmel működik együtt, Debrecenben lényegében 'külön tanszéke' van. Bevételeinek 96 százaléka exportból származik.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A miniszter kifejtette: a magyar kormány jelentősen megnövelte a kutatás-fejlesztésre és a digitalizációra fordítandó költségvetési forrásokat 'azért, hogy megfelelő befektetési környezetet biztosítsunk Magyarországon a magas hozzáadott-értéket képviselő és magas exporttartalommal dolgozó szolgáltató vállalatok számára', mint amilyen az IT Services Hungary.

Kutatás-fejlesztésre (K+F) ezért a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyi forrást - a hét év alatt összesen 750 milliárd forintot - fordítunk, és szeretnénk, ha a K+F ráfordítások aránya 2020-ra elérné a hazai össztermék (GDP) 1,8 százalékát - mondta. A digitalizáció terén a kitűzött cél, hogy 2018-ig minden háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet - emlékeztetett. 

Kiemelte, hogy a pénteken és hétfő reggel megjelent makrogazdasági adatok szerint a magyar gazdaságot az ipar és az export teljesítménye és a szolgáltatások külkereskedelme húzta. Az ipar teljesítménye 8 százalékkal bővült, a szolgáltatások külkereskedelmének aktívuma 70 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben; a kivitel 8 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában, és elérte a 30 milliárd eurót - sorolta.

Mindez azt bizonyítja, hogy a magyar külgazdaság teljesítménye hosszú távon alá tudja támasztani a nemzetgazdaság folyamatosan növekvő teljesítményét, vagyis a magyar kormány jól döntött, amikor a külgazdasági orientációt helyezte az új külpolitikai stratégia középpontjába - mondta.

Birgit Wahl, az ITSH felügyelőbizottságának elnöke elmondta: a T-Systems összesen nagyjából 20 ezer embernek ad munkát szerte a világon, ebből a magyarországi munkavállalók száma bő 4 ezer - ez is mutatja Magyarország jelentőségét. Mint mondta, Magyarországon kitűnő egyetemek, nyelveket beszélő, motivált munkaerő áll rendelkezésre az ICT-szektor befektetőinek. Megjegyezte, az indiai vállalatok által támasztott verseny miatt folyamatosan kell fejleszteni, és még rugalmasabbnak kell lenni az infokommunikációs szolgáltató szektorban is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén az IT Services Hungary nyerte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös elismerését, az Év befektetője díjat.