Szakképzési és pénzügyi együttműködés indul Vietnammal

2017. szeptember 25. hétfő, 23:19 • www.kormany.hu
Magyarország és Vietnam gazdasági kapcsolatai dinamikusan erősödtek az elmúlt időszakban, ezt a folyamatot pedig tovább segítheti a két ország pénzügyi és szakképzési együttműködése. Ezt Varga Mihály jelentette ki, miután az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként pénzügyi, illetve szakképzési tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá Vietnamban. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a kétoldalú áruforgalom tavaly 40%-kal, az idei év első felében 96%-kal bővült, és egyre több magyar vállalat érdeklődik a vietnami üzleti lehetőségek iránt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Varga Mihály a megállapodásokat értékelve elmondta: a pénzügyi együttműködés keretében a magyar tapasztalatok tanulmányozásával lehetőség nyílik a vietnami állami intézmények pénzügyi és költségvetési gazdálkodásának fejlesztésére, a sikeres magyar államadósság-kezelési gyakorlatok megismerésére. A szakképzési együttműködés során népszerűsítjük a szak- és felnőttképzést, tájékoztatást adunk a képzések jogi hátteréről, közös képzési- és csereprogramokat szervezünk a vietnami partnerekkel – mondta el a tárcavezető kiemelve, Magyarország kész megosztani gazdaságszabályozási és modernizációs tapasztalatait, hogy ezzel is segítse a távol-keleti ország gazdaságának további fejlődését.

Varga Mihály ismertette: az elmúlt években Vietnam jelentős gazdasági és társadalmi fejlődésen ment keresztül, tartósan 6 százalék felett növekszik a gazdasága, és kétoldalú kapcsolatainkat tekintve is ígéretes, hogy Vietnam hivatalosan is a közepesen fejlett országok sorába lépett. Magyar részről ezért várakozással tekintünk az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, hogy mielőbb megkezdhessük az abból fakadó gazdasági előnyök kihasználását – tette hozzá. Az üzleti kapcsolatokról szólva a nemzetgazdasági miniszter kifejtette: számos hazai vállalat vietnami érdeklődéséről van tudomásunk, de bízunk abban, hogy a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet, az előnyös logisztikai és infrastrukturális feltételek hasonló érdeklődést váltanak ki a gyorsan erősödő vietnami cégekből is.