Spórolás az árammal: nincs királyi út

2022. augusztus 15. hétfő, 09:00
Júliusban váratlanul mindenkinek szembesülnie kellett azzal, hogy mennyi villanyáramot és gázt fogyaszt. Ilyenkor minden újságíró elkezdi összeszorozni az elérhető számokat, majd azok alapján állításokat megfogalmazni. Mi ehelyett inkább általánosabb állításokat vállalunk csak. Higgyék el, ennek ebben az esetben több értelme van.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Egy erősebb videokártyával felszerelt számítógépben nem ritka a 6-800 wattos tápegység, és akkor még a monitor 30-40 wattját hozzá se számoltuk. De kell-e ettől rettegni, amikor jön a villanyszámla? Mondjuk az egyenletet.

A számítógép tápegysége nagyjából a 45 wattól, ami egy régebbi laptop), az 1 kilowattig, ami egy csúcs játékos PC, terjed. A hatékonyságuk sem tökéletes, olyan csak a fizikapéldákban szerepel. Egy 600 wattos, 80 százalékos hatékonyságú táp 720 wattot vesz fel a hálózatból. Meg is van, mitől melegszik a bolygó, gondolná az ember.

A valóságban azonban csak csúcsterhelésnél vesz fel ennyi energiát a hálózatból, a csúcsterhelés pedig azt jelenti, hogy száz százalékon fut a processzor, vörösen izzik a videokártya, flexkorongként pörög a merevlemez és így tovább. Ilyen pár másodpercen keresztül lehet esetleg, de nem ez a tipikus. Szóval hiába szorozzuk össze az értékeket, nem kapunk valós fogyasztást. Ugyanez igaz, ha egy 45 wattos táppal ellátott laptop fogyasztását próbáljuk kiszámolni, vagy a falban hagyott, de épp nem dolgozó mobiltöltőét.

A fenti elnagyolt egyenlet egyben magyarázatot ad arra is, hogy őrületesen nagy spórolást nem lehet elérni azzal, ha reggel munkába menet behajítunk pár feltöltendő mobilakkut a táskánkba. Többnyire nem a szórakoztató elektronika növeli a villanyszámlánkat. Egy 3000 milliamperórás - átlagos - akkumulátor napi egyszeri feltöltése még a rezsinövelt 70 forintos tarifával is évi ötszáz forint körül mozog. És mivel a villamos energia otthoni tárolása nincs kielégítő módon megoldva, ezért nincs is sok értelme akkupakkonként "hazacsempészni" az áramot. Ha az ember a munkahelyén akar valamely sérelmet behajtani, és a megkérdőjelezhetően etikus megoldásoktól sem riad vissza, akkor egy 500 lapos fénymásolópapír csomag felszabadítása többet mozdít előre az anyagi helyzetén. A gyakorlatban pedig az is csupán csepp a tengerben.

Ami okos, az eszik is

A fenti logikát alkalmazhatjuk a laptopok töltésére vagy bármely más szórakoztató elektronikai termékre is. Ezek jellemzően évi pár száz, esetleg pár ezer forintunkba kerülnek.

Más a helyzet a 24.hu számításai szerint az otthoni okoseszközökkel és a bedugva hagyott elektronikával. Azért, hogy a tévénk egy gombnyomásra villámgyorsan induljon, hogy hazaérve rögtön csatlakoztathassuk az okoshangfalhoz a telefonunkat és azon hallgassuk tovább a zenét, már fizetünk. A lap számítása szerint durván egyhavi villanyszámlába kerül évente az okoslakás folyamatos bekapcsolva tartása.

Felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljon, aki valamennyit faragna le a villanyszámlájából, de nincs igazából okos lakása? Erre egy olcsó és egy drága válasz is van. Az olcsó a kapcsolós elosztók beszerzése. A netes boltokban ötezer forint körüli áron találhatunk olyan példányt, amelynél minden egyes aljzatot egyesével is kikapcsolhatunk, kilencezer forintért pedig már túlfeszültség elleni védelemmel rendelkező darab is akad. Ha egy ilyen elosztót kényelmesen elérhető helyre teszünk, akkor azokat a fogyasztókat, amelyekre nincs folyamatosan szükség - telefon töltő, tablet töltő, nyomtató, erősítő, tévé - egy gombbal kikapcsolhatjuk. Olcsóbb megoldás az a fajta elosztó - nagyjából kétezer forintról beszélünk - amelyen csak egy kapcsoló van. Ez megfelelő lehet a tévé melletti összes eszköz együttes ki- és bekapcsolására.

A drágább megoldás az okos vagy legalább időzítős konnektor. Az okoskonnektorok és elosztók a fogyasztást is mérik, ugyanakkor többet fogyasztanak, mint egy butább eszköz. Különösen akkor, ha wifin és így interneten távvezérelhetők, amely amúgy lényeges kényelmi funkció. Így automatizálható az, hogy mikor kapcsoljon be az otthoni wifi, hogy benézhessünk a lakásba az okoskamerákon keresztül, mikor működhet a robotporszívó és meddig nincs szükség azokra a telefonról jelet fogadó hangfalakra.

Spórolni drága

A fent vázolt megoldások közös pontja, hogy egyik sem térül meg egy év alatt, ha a kormány által átlagosnak nevezett fogyasztók vagyunk. Az egy év alatt megspórolható 7-8 ezer forint egy jobb elosztó vagy egy okoskonnektor árának feleltethető meg. Azonban minél több okos eszköz van egy lakásban, amelyeknek nem szükséges folyamatosan elérhetőnek lenniük, annál nagyobb a spórolás lehetősége. Ez természetesen nem ok arra, hogy felokosítsuk a lakást, ami nem rossz, azt nem kell megjavítani.

Kézenfekvő, azonban továbbra is költséges megtakarítási módok akadnak még. Általában véve elmondható, hogy a modernebb háztartási eszközök kevesebbet fogyasztanak. A háztartási nagyfogyasztók - például a hűtő, a fagyasztó vagy a mosógép - esetében az európai energiacímke erről remek tájékoztatást nyújt. Egy boríték hátoldalán is ki lehet számolni, hogy mennyit spórolunk egy új, környezetbarátabb, kevesebbet fogyasztó új eszközzel. A régi hűtőnk vagy egyéb gépünk adatait a típusszám ismeretében, ami pedig rá van írva valahol, az internetről lehet begyűjteni. (Az energiacímkéről szóló cikkünket erre találja.)

Hasonlóan tuti tipp a hagyományos izzók LED-re cserélése. A feladathoz természetesen szükségünk van egy új borítékra, mert a hagyományos 40-60-100 wattos körtéknél a fogyasztást nézzük és abból vonunk le következtetést a fényességükre. A LED-es izzók esetében a fogyasztás 10-20 watt, de annyi fényt adnak, mint egy hatvan vagy száz wattos hagyományos villanykörte. Általában fel van tüntetve a LED fényforrások csomagolásán, hogy milyen hagyományos izzó fényességének felelnek meg, ebből ki lehet indulni. Az olcsóbb új technológiás fényforrások már 500 forintért is megvehetők, a fogyasztásuk pedig garantálja a spórolást. Ha pedig még a villanykapcsoló aktív használatát is megszokjuk, akkor tényleg ez a rezsicsökkentés egyik legegyszerűbb módja.

Tanulságok röviden

A legelső dolog, amit fejben kell tartanunk, hogy nagy, egyszerű és olcsó rezsicsökkentési módszer nem létezik. Ami olcsó, mint a passzív fogyasztók kikapcsolása, az némi kényelmetlenséggel jár. Az eszközeink modernizációja pedig kezdeti befektetést igényel, ami nem térül meg egy-két hónap alatt. Ugyanakkor a látvány, hogy a havonta elfogyasztott kilowattóra energia csökken jelezheti, hogy jó úton járunk.
______
Forrás:
https://www.zdnet.com/article/how-much-electricity-do-all-your-smartphone-chargers-waste-when-not-in-use/https://hellohaz.hu/2017/10/12/led-izzo-lenyeges-tulajdonsagai/
https://24.hu/tech/2022/07/27/rezsicsokkentes-aram-keszenleti-allapot-standby-kikapcsolas-sporolas/
https://infoter.hu/cikk/mennyit-eszik-a-lakas-erdemes-elovenni-a-gepeket-es-nem-kell-megijdeni-a-c-osztalytol