Sikeres az olasz Anonymous: hackerek segítségét kérte a Vatikán

2012. október 28. vasárnap, 08:51 • www.hirado.huAnonymous, hacker, internet, Facebook, biztonság, cyberbűncselekmény,
Olaszországban könnyen hódít az Anonymous hackercsoport, a Vatikánnal már nehezebb a dolga. Sokan többnyire arra használják az internetet, hogy fapados repülőjegyet foglaljanak le vagy Facebookon barátokat keressenek. Mások blogon vagy twitteren keresztül üzennek, szerveződnek, ellenállnak vagy nehezen hozzáférhető híreket osztanak meg. Ma már az interneten folyik a politika is és az internetes információterjedés a hatóságok számára kiemelten fontos nemzetbiztonsági szempontból is. Ez motiválja az Anonymous hackerközösséget, mely névtelenül harcol az intézmények ellen a szabadságért és látványos akciókkal hívja fel magára a figyelmet. Azzal, hogy egyre újabb honlapokra tör be megmutatva, hogy semmi sem szuper biztonságos.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 Az olasz Anonymous az utóbbi hónapokban behatolt az olasz csendőrség, az adóhivatal, az energiaszolgáltató, a vasutak, a védelmi minisztérium honlapjára is. Az utolsó zsákmánya az olasz polizia, a rendőrség – az Anonymous saját honlapján jelentette be és bizonyította, hogy sikerült feltörnie a rendőrségi internet biztonsági kulcsait és rögtön nyilvánosságra is hozta mit tudott megszerezni a Paranoia nevű networkon. Olaszok és külföldiek, az egész világháló rendőrségi dossziékat olvashatott a tüntetések, szervezetek megfigyeléséről. Megtudtuk az eddig titkos olasz rendőrségi mobilszámokat, azt, hogy lehallgatásra milyen mikrofonokat használnak, még a rendőrök magánlevelezése is közpréda lett. A legfontosabb azonban az volt, hogy az Anonymous megszerezte azoknak a beépített rendőröknek a névsorát, akik az utcai megmozdulásokon civilben figyelnek és interneten is álnéven nyomoznak a cyberbűncselekmények után. Tehát az Anonymous leleplezte azokat, akik eddig őt figyelték.


A Vatikánnak van pénze hozzá, és a legjobbakkal építette ki internetes hálózatát.

A hackerek nem csak a számítógépezésben ügyesek, Platón Az állam című művét idézték, azt kérdezve, hogy az őrök most mit fognak őrizni, ha saját honlapjukat sem tudták megvédeni. Az Anonymous az olasz sajtónak elmondta, hogy könnyű volt feltörni az olasz rendőrség internetes kapuját, pocsék volt a biztonsága – hangoztatták a hackerek. A rendőrség nem kommentálta az internetes támadást. A hatóságok tudomásul vették, hogy feltörték őket. Még biztonságosabb informatikai rendszert sem tudtak ígérni, mivel az olasz rendőrségnek mostanában még benzinre sincsen pénze.

Az Anonymous nemzetközi szervezet tagjait egyesek cyberhősöknek, mások cyberterroristáknak tartják. Az egyik névtelenül nyilatkozó olasz tag elmondta, a szervezet interneten született 2003-ban, de nem csak a hálón vannak jelen. „A mozgalomnak nincsen vezetője, aktivisták vagyunk, a világhálón harcolunk a digitális jogokért, politikai céljaink nincsenek, a demokráciában hiszünk, a jó elképzeléseket a hálóra visszük, de ha kell az utcán is jelen vagyunk” – összegezte krédóját az olasz Anonymous-tag.

A rendőrség honlapját egyébként azért törték fel, hogy ezzel tiltakozzanak az ellen, hogy  a hatóságok gyakran tüntetőket bántalmaznak és az Anonymous követelése az is, hogy a tüntetéseken résztvevő rohamrendőrök ne viseljenek fegyvert. Eddig egyedül a Vatikán tudta állni az Anonymous támadását, mely az utóbbi egy évben többször bombázta a vatikáni szervereket, melyeket egyszer tudott lefagyasztani és az Anonymous megszerezte a Vatikáni Rádió email belépőit is. A szentszéki computerek azonban állják az ostromot, nem véletlen, a világ egyik legbiztonságosabb rendszeréről van szó. A Vatikánnak van pénze hozzá, és a legjobbakkal építette ki internetes hálózatát. A pápai állam hackereket kért fel, és fiatal informatikai zsenikkel dolgozik együtt. Nevük természetesen ismeretlen, hiszen ők is névtelenek.