Sikeres az európai címnyilvántartási integráció

2011. május 6. péntek, 02:47 • http://www.riserid.eu
Az Európai Bizottság tapssal fogadta és az e-kormányzás kiemelkedő sikertörténetének nevezte a RISER állampolgári információs szolgáltatást, amely lehetővé teszi a vállalatok és hatóságok számára a lakosok címének nyilvántartásból történő online megkeresését és ellenőrzését. RISER az első próbaüzemét 2004-ben végezte Németországban, Ausztriában és Írországban. 2010 végére lehetővé vált 12 európai ország 250 millió nyilvántartott lakos ellenőrzött címadatainak keresése.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az elért siker részét képezte az adatvédelemi szolgáltatás példamutató végrehajtása, valamint a különböző európai nyilvántartási rendszerek integrációja. Ezáltal a RISER az „Európa 2020 stratégia” e-kormányzati példaképévé vált. Az EU támogatásának köszönhetően a vállalat sokat fejlődött az elmúlt időben és manapság már komoly helyet foglal el a piacon online szolgáltatásával, ami a közelmúltban lett hitelesítve az EuroPriSe minősítő szervezet által. A mai napig a RISER az egyetlen címkereső szolgáltatás mely elnyerte a hitelesítést.

A polgári regisztrációs adatokat szolgáltató rendszer lehetővé teszi a vállalatok és hatóságok számára a lakosok címének nyilvántartásból történő online megkeresését. A RISER az első próbaüzemét 2004-ben végezte Németországban, Ausztriában és Írországban. 2010 végére lehetővé vált 12 európai ország 250 millió nyilvántartott lakos adatainak visszakeresése. A sikerhez hozzájárult, hogy a RISER rendszer online szolgáltatásként megfelelt az adatvédelem normatíváinak is.

Háttér információk:

A európai polgárok regisztrációs információs szolgáltatása a RISER, az e-Ten projekt keretein belül került megvalósításra, az Európai Bizottság finanszírozásának segítségével. Európai partnerek érkeztek Ausztriából, Lengyelországból, Magyarországból, Észtországból, Írországból és Szlovéniából. A résztvevők közé tartozott még a német Schleswig-Holstein, a FOKUS Fraunhofer Intézet, valamint a  Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten.

Kapcsolódó anyagok

RISER.EU

European Privacy Seal

eTen Project Database