Roham az európai uniós forrásokért

2017. május 31. szerda, 08:39 • www.kamaraonline.hu
A kkv-szektor fejlesztéseire, vasúti és közúti, infrastrukturális beruházásokra, energetikai korszerűsítésekre érkezett eddig a legtöbb európai uniós pályázat. Eddig közel 19 ezer pályázat érkezett az európai uniós operatív programok legnépszerűbb pályázataira, a kiírások döntő többségét már március végén közzétette a kormány – közölte a Magyar Időkkel a Miniszterelnökség.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Vidékfejlesztési programot leszámítva a fennmaradó 9 operatív program 3-3 legnépszerűbb kiírására összesen 2446 milliárd forintra érkezett támogatási kérelem, ez 18,5 ezer projekt megvalósítását jelenti.

Ez jelentős túljelentkezés, mivel a rendelkezésre álló forráskeret mindössze 1520 milliárd forint, a támogatott projektek száma pedig az előzetes számítások szerint 5579 darab lesz, ebből 4275 beruházásra már szerződést is kötöttek.

Az eddig megítélt támogatás megközelíti az 1100 milliárd forintot, amelyből már 806 milliárd forintra a szerződést is megkötötte az irányító hatóság a kérelmezővel, sőt az összegből már 367 milliárd forintot meg is kaptak az érintettek.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) három legnépszerűbb kiírására eddig közel 9200 pályázat érkezett a vállalkozásoktól. A legtöbben a mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásai elnevezésű prioritásra pályáztak.

Mintegy négyszeres túligénylés érkezett szintén a GINOP-on belül a Prototípus-, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés elnevezésű kiírásra. A 45 milliárd forintos keretösszegre közel 2700-an pályáztak, összesen mintegy 170 milliárd forintos igénnyel.

A gazdaságfejlesztést célzó támogatások közül a harmadik legnépszerűbb a gyakornoki programok finanszírozásának, valamint a gyakornokok foglalkoztatásának segítése.

A legnagyobb pályázható keretösszeg az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program három legnépszerűbb pályázatára jut. Idetartoznak a nemzetközi vasúti és közúti hálózat fejlesztését célzó beruházások, valamint a városi közutak és elővárosi vasutak megújítását célzó beruházások.