Robotok az utakon – Hol tart az önvezető autók fejlesztése?

2019. augusztus 9. péntek, 08:00 • m2mzona.hu
Milyen szinteket kell bejárnia az iparágnak, hogy valódi autonóm járművekről beszélhessünk? És Magyarország mennyire jár élen ebben a technológiai versenyben?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Először természetesen az egyes területeken jelennek meg az önvezető autók, majd később ezek a járművek teljesen át fogják venni az „irányítást” az utakon. A várakozások szerint a mai humán vezetők pedig hosszú távon már nem fognak részt venni a közlekedésben és a logisztikában.

Ma a már működő fejlesztéseket nézzük, akkor ma is vannak már olyan területek a szállítmányozásban-logisztikában, ahol önvezető gépkocsikat használnak. Vagy például a bányaiparban is vannak olyan forgalomtól elzárt utak, ahol autonóm teherautók közlekednek.

Az önvezetésben most még csak a második szintnél tartunk. Az autonóm fejlesztéseknél más aspektusból három fő területet lehet megkülönböztetni, ezek a környezetértékelés, a döntéshozatal és a végrehajtás-kontroll.

További részletekért hallgassa meg a műsort, amelyben természetesen arra is kitért az adjunktus, hogy milyen autonóm járművekkel kapcsolatos mesterképzést indított el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és milyen kutatások vannak náluk.