Rétvári: 5,3 milliárd jut a felsőoktatási konstrukciók kiváltására

2015. július 9. csütörtök, 09:29 • www.orientpress.hu
A kormány jövőre 5,3 milliárd forintot irányzott elő a felsőoktatási PPP-konstrukciók kiváltására, amelyekkel összefüggésben irányító bizottság, szeptember 1-től pedig két munkacsoport jön létre - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára Ikotity István országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszából. Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában rámutatott: a felsőoktatási PPP konstrukcióban, a köz- és a magánszféra együttműködésében megvalósult projektekre a kormány 2016-ban és 2017-ben többletforrást biztosít az előnytelen PPP szerződések kiváltására. 2016-ban 5,3 milliárd forint áll e célra rendelkezésre, de az előirányzat felülről nyitott.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Kiemelte: a szerződések megszüntetésének legfontosabb célja az állam által túlfizetett konstrukciókkal kapcsolatos kötelezettségek megszüntetése vagy csökkentése, valamint a felsőoktatási intézmények és az állami szereplők túlvállalásának következtében kialakult finanszírozási nehézségek megoldása.

Az Universitas Program keretében megvalósult beruházások finanszírozása a futamidő kezdetétől a 2028-as lezárásig, változatlan konstrukció mellett, összesen több mint bruttó 391 milliárd költséget jelentene, amelyből a beruházási költség bruttó 86,1 milliárd. A hallgatói létszámcsökkenés, valamint az intézményi átalakítások következményeként a projektek eltúlzott mértékűek; kihasználatlanok és jelentős anyagi terhet jelentenek a felsőoktatási intézmények, és ezen keresztül az állam számára - mutatott rá az államtitkár.

Hozzátette: a kormány által biztosított költségvetési forrásokkal jelentős előrelépés érhető el a felsőoktatási intézmények költséghatékony gazdálkodásának tekintetében, megszabadítva a rendszert a szükségtelen és önállóan finanszírozhatatlan beruházásoktól.

A vonatkozó kormányhatározat végrehajtása érdekében az Emmi irányítóbizottságot hoz létre, melynek feladata a kiváltásért felelős munkacsoportok, valamint a felsőoktatási államtitkárság által előkészített és az érintett felekkel egyeztetett kiváltási megállapodások jóváhagyása.

Szeptember 1-től két munkacsoportot hoznak létre, melynek tagjai az érintett felsőoktatási intézmények kancellárjai, az Emmi területért felelős vezetője, a KEHI és az NGM valamint az MNV Zrt. megfelelő szintű vezetői.

A kiváltandó projektek előzetes listáját a kormány megtárgyalta, és felhatalmazta a tárca vezetőjét, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a finanszírozó bankokkal, valamint az üzemeltetést ellátó gazdasági társaságokkal.

A kiváltásra érdemes projekteket három szempont szerint választották ki: az intézményi teljes dologi kiadáson belül a PPP kiadások aránya; hallgatói létszámcsökkenés és esetleges hasznosítás; egyes projektszerződések kiváltásával rendszerszinten elérhető megtakarítások jelenértéken - fejtette ki az államtitkár.

Jelezte: a kiváltandó projektek végleges listája nagymértékben függ a pénzintézetekkel történő végleges megállapodástól. A minisztérium tárgyalási pozícióinak erősítése érdekében a kiváltandó projektek listája egyelőre nem nyilvános - jelezte Rétvári Bence.