Rekordot értek el 5G adatátvitellel

2015. február 27. péntek, 08:18 • www.hirado.hu
Rekordsebességet értek el az ötödik generációs (5G) adatátviteli technológiai fejlesztések tesztelése során brit tudósok. A Surreyi Egyetem 5G Innovációs Központja szakembereinek sikerült másodperceként egy terabájt adatot továbbítani vezeték nélkül, ami több ezerszer gyorsabb a 4G-s adatátvitelnél (1 terabájt 1024 gigabájt).

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az egy terabájt/másodperc kapcsolat azt jelenti, hogy mintegy három másodperc alatt elméletileg lehetséges lesz letölteni egy nagyjátékfilmnél százszor nagyobb adatmennyiséget hordozó fájlt. Ez a sebesség hatvanötezerszer gyorsabb, mint a jelenlegi 4G-s átlagsebesség. Rahim Tafazolli professzor, a kutatóközpont vezetője annak a reményének adott hangot, hogy a felhasználóknak már 2018-ban bemutathatják az új technológiát. A brit távközlési felügyeleti hatóság, az OFCOM szerint a technológia 2020-ban lesz elérhető a szigetországban - olvasható a BBC News honlapján.

"Tíz újabb áttörést hozó technológiát fejlesztettünk ki, ezek egyike az, hogy képesek vagyunk elérni a vezeték nélküli adatátvitelben a másodpercenkénti egy terabájtot" - idézte a központ igazgatóját a BBC honlapja.

A kutatócsoport a technológia tesztelésére saját rendszert fejlesztett, a teszteket laboratóriumi körülmények között végezte, 100 méternél több távolságra továbbították az adatokat. Egyelőre nem tudni, hogy ezt a sebességet el lehet-e érni valós feltételek között. Tafazolli professzor közölte, hogy az egyetem területén több tesztelést is végeznek, mielőtt kiállnának a felhasználók elé.