Rekord résztvevővel zárult a 8. Infoparlament

2018. június 8. péntek, 09:34
Okosváros, e-mobilitás, digitális munkaerőhiány, közlekedési forradalom, mobilitás - a 21. század legmeghatározóbb jelenségét egy tucatnyi aspektusból vizsgálták a jelenlévők. Az előadások és kerekasztalok során, megdöbbentő statisztikák és jövőképek is elhangzottak, sőt az is kiderült, miként változik meg 2020-ra Budapest látképe.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
Az eseménynek most is a patinás szépségű Országház adott otthont, ami előtt már reggel 8 órakor kígyózó sorok álltak. Az érdeklődők közt épp úgy találkozni lehetett vállalatvezetővel, közszférai alkalmazottal, mint politikussal, vagy kutatóval. A színes és sokrétű közönség, az egész napos rendezvényen alfától omegáig magába szippanthatta a mobilitás mibenlétét, ugyanis minden dimenzióját körbejárták a téma releváns képviselői.

Soltész Attila nyitóelőadásában nem csak a mobilitást, vette górcső alá, hanem kitért arra is, hogy a globalizáció miként alakul át a mobilitás hatására. Természetesen a gazdaság vagy épp a munkaerő mobilitásáról is szót ejtett, amelyre a pódiumon őt váltó Palkovics László is reagált.

Az újonnan megalakult Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere részletekbe menően elemezte a mobilitás minden szegmensét. Beszédében kiemelte: az ország jó példát mutatott a járműipar átalakítására. Sikerült eljutni odáig, hogy a járműipar szereplői élen járó kutatásokban vesznek részt. Az eredmények közé sorolta a kormány által létrehozott komplex zalaegerszegi tesztpályát, amelyet nem csak járműgyártók, hanem információtechnológiai és más cégek is használhatnak. Az ott felépített mesterséges városban pedig forgalmi helyzeteket szimulálnak, ilyen nem létezik máshol a világon - mondta.

A városi közeledésről Budapestről Vitézy Dávid tartott érdekes előadást, aki egészen 1932-ig ment vissza a városszerkezetek elemzésében. Los Angeles példáján keresztül bemutatta, milyen, amikor egy nagyváros az autók köré épül, majd szemléltette azt is, hogy miként néz ki azon urbanizált közeg, ami az e-mobilitást és a tömegközlekedést pártolja. Ismertette hazánk 2030-ra ígért közlekedéspolitikáját, és a könnyű közlekedés forradalmát is. Kiderült, a Budapestiek néhány hónapon belül már e-biciklikkel szelhetik át a várost.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára közölte: az elektronikus közigazgatásban az eddig megvalósult fejlesztéseket tervezik továbbvinni. A fejlesztések között kiemelte a kormányzati adatközpont létrehozását, ami az eddigi 3000-nél is több szerverszoba megszűntetését jelenti. A központ elkészült, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. menedzselte a kialakítását és üzemelteti is, megfelelve a legkorszerűbb követelményeknek. A magyarorszag.hu személyre szabható ügyintézési felületének kialakítása is elkezdődött - jelezte.

Biró Albert záróelőadását követően az érdeklődők átvonultak a Várkert Bazárba, ahol az állófogadást követően megkezdődtek a kerekasztalbeszélgetések, többek közt a munkaerő mobilitásáról, a tudásmobilitásról valamint a mobilitás jövőjéről és adatbiztonsági kockázatairól.