Parragh: Az oktatáson, képzésen múlik az ország fejlődése

2015. május 16. szombat, 15:50 • www.orientpress.hu
Az elmúlt években Magyarországon olyan strukturális változások mentek végbe, amelyek középtávon fenntarthatóvá teszik a növekedést, a képzésen, oktatáson múlik a továbblépés - jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pénteken Szegeden. A rendszerváltás óta nem voltak ennyire kedvezőek az ország makrogazdasági mutatói – hangsúlyozta Parragh László a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén. A továbblépés azon múlik, képesek leszünk-e olyan képzést, oktatást kialakítani, amely megfelel a modern világ kihívásainak – mondta, hozzátéve, hogy sokkal jobban össze kell kapcsolni az oktatási rendszert a gazdasági élettel. A képzett munkaerő mellett a kutatás-fejlesztés és az innováció jelenthet vonzerőt a befektetők számára – közölte az elnök.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Parragh László kifejtette: a területfejlesztési operatív programokban nagyon jelentős támogatást kapnak az önkormányzatok. Óriási kérdés, hogy a települések leporolják-e a régi terveket arról, hogyan „lehet díszteret építeni szökőkúttal” vagy leülnek a kamarákkal, és egyeztetnek a gazdaságfejlesztésről - fejtette ki.

A kamarai elnök szerint Csongrád megye előtt óriási lehetőségek állnak. A Szegedi Tudományegyetemen folyó magas színvonalú kutatások összekapcsolása a gazdasággal befektetőket vonzhat a kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkező térségbe, az új munkahelyek pedig a kereslet bővülését eredményezhetik.

Az élelmiszeripar mellett a gyógyászat és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, az informatika azok a területek, melyek a kitörés irányát jelentik – mondta.

A térség számára komoly esélyt rejt magába Szerbia közeledése az unióhoz. A korábbi példák azt mutatják, hogy a határ menti régiók profitálhatnak a csatlakozó országokba érkező forrásokból – közölte az elnök.