Palkovics: augusztus végéig döntés születhet az intézményi struktúra változásairól

2015. július 9. csütörtök, 12:53 • www.mti.hu
A napokban kezdődtek, illetve kezdődnek meg a felsőoktatási intézményi egyeztetések, és minden struktúraváltoztatásra vonatkozó döntést augusztus végéig szeretne meghozni a felsőoktatási államtitkárság - közölte Palkovics László államtitkár online fogadóóráján csütörtökön. Tájékoztatása szerint az átalakítástól függ, hogy pontosan melyik tanévtől vezetik be a változtatásokat. A felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére kifejtette: a módosított felsőoktatási törvény rendelkezéseinek megfelelően a konzisztórium előzetes véleményezési joga az intézmény gazdasági működésére terjed ki, és csak ilyen ügyekben nyilvánít véleményt. A végső döntés ezekben az ügyekben is a szenátusé, azaz ha a konzisztórium előzetes egyetértése bármilyen módon az egyetemi autonómia körébe tartozó kérdést érintene, a szenátus ezt természetesen felülbírálhatja - jelezte Palkovics László a megjelent kritikai észrevételekre reagálva.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A módosított felsőoktatási törvényben új intézményi kategóriaként létrejövő alkalmazott tudományok egyeteméről kifejtette: egy állandó intézménytípusról van szó, amely a törvényben rögzített feltételek teljesítését követően viselheti ezt a nevet. Az alkalmazott tudományok egyeteme az a felsőoktatási intézmény lehet, amelyik legalább négy alapképzési szakon és két mesterképzési szakon jogosult képzésre, legalább két szakon duális képzést folytat, munkaviszony, illetve közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatott oktatóinak kutatóinak legalább harmada tudományos fokozattal rendelkezik, az általa indított szakok egy részén képzéseit képes idegen nyelven folytatni.
    
Ezen főszabálytól, meghatározott (hitéleti, művészeti) képzést folytató felsőoktatási intézmények eltérhetnek meghatározott feltételek mellett.    
    
A közösségi képzési központokról kiemelte: tárgyalásokat folytattak Salgótarjánban, Ózdon és Hatvanban, a jövő héten pedig Kisvárdán és Sátoraljaújhelyen folytatják az egyeztetéseket. Ezek során "azonosítják" a közösség igényeit, ami alapján meghatározható azon intézmények köre, amelyek az adott területen kihelyezett képzést meg tudják valósítani. Ezután elkezdődhetnek a konkrét tárgyalások. Salgótarjánban van a projekt a legelőrehaladottabb állapotban, mellette az Óbudai Egyetem és a Semmelweis Egyetem tervezi képzés indítását, Ózdon pedig a Miskolci Egyetem és a Szent István Egyetem jött szóba - jelezte. 
    
A felsőoktatási PPP-konstrukciókról közölte: összesen 54 ilyen konstrukció van, amelyből 50 aktív, utóbbiból 26 az, amivel foglalkozni kell, mivel ezek vagy a szerződés tartalmát illetően problémásak, vagy az intézményt terhelik nagymértékben, vagy nincs rájuk szükség. A felállított modell szerint az elkövetkező két évben évi 18 milliárd forint befektetésével ezek - figyelembe véve a felszabaduló források újbóli befektetését - kiválthatóak.      
    
Palkovics László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) által kezdeményezett, a hallgatói ösztöndíjak rendezéséről szóló javaslatról úgy nyilatkozott: a HÖOK által kidolgozott javaslatot elemezni fogják, és ennek megfelelően tudnak véleményt alkotni. Mivel a 2016-os költségvetést már elfogadták, ezért egyelőre a bevezetés időpontjáról nem tud nyilatkozni - közölte, hozzátéve: mivel a vonatkozó rendelet 8 év óta lényegesen nem módosult, új rendelet alkotása szükséges.
    
Az államtitkár kitért arra is, hogy a törvényalkotás területén további egyeztetések folynak a doktori képzés átalakításáról a Doktoranduszok Országos Szövetsége, az Országos Doktori Tanács, az MTA, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája képviselőivel. Emellett a kutatás-fejlesztés hatékonyabbá tételét szolgáló intézkedéscsomagot állítanak össze a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal és az MRK-val. 
    
Kormányrendeleti szinten egy több rendeletet pontosító és a törvénymódosításból fakadó változtatásokat átvezető előterjesztést is előkészítenek, amely a felsőoktatási stratégiában foglalt akciók végrehajtását szolgálja, miniszteri rendelet szintjén pedig zajlik a képzési és kimeneti követelmények átdolgozása - közölte.