Országos minta lehet a Somogy megyei hangostérkép

2015. május 19. kedd, 14:16 • www.orientpress.hu
Hangostérkép segíti a vakok és a gyengénlátók tájékozódását a Somogy megyei kormányhivatal központi épületében. Az országban egyedülálló mobiltelefonos alkalmazást már több mint ezren töltötték le. A Rádió Orienten Neszményi Zsolt kormánymegbízott elmondta, a jövőben további kormányhivataloknak fogják ajánlani a látássérülteket segítő applikációt, emellett a rendszer bővítését is tervezik. Az április 1-jei államigazgatási reformoknak köszönhetően újabb feladatokat kaptak a kormányablakok, továbbá összevonták a korábban önálló hatáskörrel bíró szakigazgatási szerveket. A külső integrációban többek között a bányakapitányságok, valamint a környezet- és természetvédelmi felügyelőségek kerültek be a központi hivatalba.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A belső integrációban a korábbi szakigazgatási szervek olvadtak be a funkcionális feladataikat ellátó főosztályokba. „Az összevonásnak köszönhetően Somogy megyében 16 szakigazgatási szervből és 7 főosztályból mindössze 11 főosztály maradt. Ez közel 40 százalékos vezetői szint csökkenést jelent” – Neszményi Zsolt kormánymegbízott kiemelte, az új szervezetrendszer hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb. 

A belső integráció folyamata a járási hivataloknál is lejátszódott: a hatás- és jogkörök címzettje kizárólag a járási hivatalvezető lett. Az átláthatóbb felelősségi viszonyok össztársadalmi szinten mindenkinek hasznosak. Neszményi a költségmegtakarító lépések közül a gépkocsi használat koordinálását emelte ki. „Összehangoltuk a szervezetek ellenőrzéseit, így egy ciklus alatt egy megyei kormányhivatalban több százmilliót takarítunk meg. Ez országos szinten sokkal jelentősebb” – további példaként az épületüzemeltetés korszerűbbé tételét nevezte meg. 

„A munkaerőpiacon és a közfoglalkoztatásban is nőtt a foglalkoztatottak száma” – a Rádió Orient vendége kiemelte, a segélyezés mindössze az utolsó lehetőség. „Öles léptekkel haladunk a kitűzött cél felé” – rámutatott, március 1-től került a kormányhivatalokhoz az aktívkorúak szociális ellátása. A teljesen új terület integrálása a kollégák központi és helyi képzésével párosult. 

Somogy megyében, az országban egyedülálló módon hangostérképet fejlesztettek ki a vakok és a gyengénlátók tájékozódásának megkönnyítésére. Neszményi Zsolt elmondta, a fél éve működő mobiltelefonos alkalmazás a kormányhivatal központi épületében segíti az akadálymentes közlekedést. „A Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének útmutatása alapján fejlesztettük ki az applikációt. A média és a Miniszterelnökség mellett az állampolgárok is hamar felfigyeltek a projektre: fél év alatt több mint ezren töltötték le. A programot ajánlani fogjuk a többi kormányhivatalnak, emellett a rendszert újabb épületekre is ki szeretnénk terjeszteni” – mutatta be az egyedi kezdeményezést a kormánymegbízott.