Online követhetjük a BKK járműveit - elindult a FUTÁR utazástervezője

2014. szeptember 12. péntek, 07:19 • http://futar.bkk.hu/Futár, BKK
Elkészült a FUTÁR utazástervezésre és a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas szolgáltatásának webes verziója, melyet a BKK a mai napon nyilvános próbaüzemre bocsát. A fejlesztésnek köszönhetően mától „ajtótól ajtóig” terjedő, sőt az akadálymentes utazást is megtervező útvonalkeresést lehet indítani a BKK honlapján, illetve a futar.bkk.hu címen elérhető szolgáltatással. Az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból megvalósuló Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer az évtized egyik legjelentősebb fővárosi tömegközlekedési újítása, amelyik a valós idejű online utazástervezés biztosításával immár teljes mértékben megfelel a XXI. századi közlekedés követelményeinek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Budapesti Közlekedési Központ a Főváros közlekedésszervezőjeként elkészítette a FUTÁR valós idejű adataira épülő utazástervezőjét. Az új útvonaltervezőt teljes mértékben integráltuk a FUTÁR-ba, így a tervező az aktuális forgalmi helyzetet is figyelembe véve ad eljutási javaslatokat.

http://futar.bkk.hu/

Az utazás tervezésénél különböző preferenciákat is beállíthatunk, például szűkíthetünk az egyes járműfajtákra (busz, villamos, trolibusz, metró stb.), de természetesen az indulási vagy érkezési idő és külön az átszállások száma vagy a sétálás minimalizálása is lehet keresési szempont. A tervező alapbeállításban az adott időpont leggyorsabb útvonalait mutatja meg.

Bár a BKK és a szállító intenzív és alapos teszteknek vetette alá a rendszert, előfordulhatnak kisebb hibák, melyek mihamarabbi kijavítása érdekében kérjük ügyfeleinket, hogy a weboldalon található hibabejelentőn keresztül jelezzék azokat.

Amit az utazástervezésen kívül tud a rendszer

A FUTÁR projekt részeként több mint 260 utcai kijelzőn már régóta elérhetők a valós idejű járatindulási információk, melyeket most a BKK teljes szolgáltatási területén, azaz több mint 5000 megállóra elérhetővé teszünk a FUTÁR Utazástervezővel: az interaktív térképen a megállókat színes ikonokkal jelezzük, azokra kattintva pedig a megállóból induló járatok valós idejű indulási ideje olvasható le. Az indulási adatok – az utcai kijelzőkéhez hasonlóan – dinamikusan változnak a járművek mozgását figyelembe véve.

Ezenkívül lehetséges konkrét járatokra is keresni, és így az egy-egy járaton közlekedő járművek valós idejű, térképes megjelenítése is elérhetővé válik Budapesten és agglomerációjában. A járművek kb. 30 másodpercenként küldenek adatot a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell. Torlódás, terelés esetén a jármű ikonjánál kis felkiáltójel indikálja az eltérést. Háromféle interaktív térképes felület választható a megjelenítéshez: az OpenStreetMap, a Mapquest és a Google térképe.

A FUTÁR Utazástervező a BKK Info rendszerével kapcsolatban áll, és az érintett járatoknál megjeleníti a BKK Infóban található forgalmi zavarokat, tereléseket –  természetesen valós időben.

Mivel a metrók és a hévek nem képezik a FUTÁR részét – zárt pályájuk okán a tervezett menetrendjüket sokszor másodperc pontossággal tartani tudó járatok –, a tervezett menetrendjüket veszi figyelembe az utazástervező.

A Combino villamosokat várhatóan 2015-ig a szállítónak fedélzeti egységgel kell felszerelnie, ezért a 4-es és 6-os villamosra tervezett, menetrendi információkat használ a rendszer, azonban ez az utazástervezést nem befolyásolja, tekintettel a körúti villamosok, sűrű, 2-3 perces követésére.

Az asztali számítógépek után – következő lépésként – heteken belül okostelefonos applikáción is elérhetővé válik a BKK utazástervezője. A mobiltelefonra készített verzió iPhone és iPad (iOS) mellett Android és Windows Phone platformon is működik majd, amit a rendszert kiegészítve, de azzal teljes mértékben integráltan vezetünk be. Az applikáció kihasználja az okostelefonok helymeghatározó képességét (pl. közeli megállóhelyek, indulási időpontok nyilvántartása) is, megkönnyítve a tájékozódást, illetve az utazástervezést.

A FUTÁR projektről

A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) műholdas járműkövetésen alapul, mely nagymértékben elősegíti a budapesti közösségi közlekedés valós idejű, folyamatos és 24 órán át tartó felügyeletét, a menetrend szerinti közlekedés fenntartását, és ha rendkívüli esemény történik, a gyors és hatékony beavatkozást. A FUTÁR-t minden, a BKK szolgáltatásaihoz tartozó buszra, trolibuszra, villamosra és hajóra felszereltük, fedélzeti egysége vezérli a külső és belső kijelzőket, valamint a bemondásokat. A Combino villamosokba szerelésüket szerződés szerint a szállítónak idén év végéig kell befejeznie. A projekt összköltsége 6,7 milliárd forint, létrehozására a BKK és a BKV mintegy 4 milliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból.