Okostelefonokkal mérnék a radioaktív sugárzást

2011. szeptember 27. kedd, 07:21 • BBCOkostelefon, sugárzás, rádióaktív, Japán
Az NTT Docomo mobiltelefon gyártó óriás olyan okostelefonok fejlesztésén dolgozik, amelyek képesek lesznek a radioaktív sugárzás mérésére. Az alapötlet a Fukushimai atomerőmű szivárgásával kapcsolatos egészségügyi következményekhez, pontosabban az azokhoz fűződő aggodalmakhoz kötődik. A telefon több funkciót is ellát majd, többek között képes lesz például a test zsír százalék kimutatására is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A készülék a jövő hónapban kerül bemutatásra Japánban. A Tokyo mellett megrendezésre kerülő Fejlett Technológia Kiállításon ismerteti a DoCoMo azokat az érzékelőkkel felszerelt telefonokat is, amelyek a testtömeg változás nyomon követésére, illetve a bőrt érő ultraibolya sugárzás károsító hatásának mérésére alkalmasak. Azonban a leginkább népszerű valószínűleg a radioaktív sugárzás mérő funkció lesz.
    - Számos vásárló nyugtalan a radioaktív sugárzási szint miatt, amióta a nagy földrengés ilyen súlyos károkat okozott az erőműben – fejtette ki Daisuke Sakuma a DoCoMo szóvivője. - Már régóta gondolkozott a cégünk azon, hogy milyen szolgáltatást tudnánk nyújtani a felmerült igények kielégítésére – tette hozzá. A hat hónappal ezelőtt bekövetkezett tragédia óta, hihetetlen mértékben megemelkedett a sugárzásmérő eszközök iránti kereslet.

Fodor Péter