OH: a következő hónapokban kiugróan magas lehet a diákigazolvány-igénylések száma

2012. szeptember 3. hétfő, 19:25 • MTINemzeti Egységes Kártyarendszer, diákigazolvány, Oktatási Hivatal
A korábbi évekhez képest augusztusig kevesebb diákigazolvány-igénylés érkezett az Oktatási Hivatalhoz - közölte hétfőn a hivatal, egyúttal arra is felhívva a figyelmet: annak érdekében, hogy minden érintett időben megkapja az igazolványát, a diákok (és szüleik), a hallgatók, a köz- és felsőoktatási intézmények, valamint a hivatalok hatékony együttműködésére van szükség.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A köz- és felsőoktatási intézmények augusztusig közel 154 ezer elektronikus diákigazolvány igénylést továbbítottak, amelyet az adatfeldolgozást végző Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. egységesítve és hiánytalanul továbbított az Oktatási Hivatal felé. Ezekből azonban a hivatal 30 ezret a személyes adatok hibája miatt nem tudott befogadni, ezek a hiba megjelölésével visszakerültek az oktatási intézményekhez.
A Nemzeti Egységes Kártyarendszer előírásai szerint az új típusú, elektronikusan beküldött diákigazolvány igénylések adatai, valamint az igénylésekhez kapcsolódó dokumentumok feldolgozása és a diákigazolványok kibocsátása folyamatosan zajlik.
Az elkészült igazolványokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kézbesíti a tanulóknak és hallgatóknak. Mindeddig közel 68 ezer diákigazolványt küldtek ki.
A hivatal honlapján közzétett tájékoztató szerint a beadott igénylések száma elmarad a korábbi években tapasztalt mennyiségtől, így várható, hogy nagyrészük szeptember-október hónapban érkezik majd be. Kitértek arra is, hogy mivel a 2012-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban a jogszabályi rendelkezések alapján megszűnt a diákigazolvány-igénylés lehetősége, idén a felsőoktatási hallgatók is csak a beiratkozás után - szeptember folyamán - kérhetik az igazolványuk kiállítását.
A tájékoztatóban felidézték: idén januárban megváltozott az elektronikus diákigazolvány-igénylés folyamata. A diáknak vagy hallgatónak először az okmányirodában kell elkészíttetnie az igazolványhoz szükséges fényképet, valamint rögzíttetnie az aláírásmintáját. Ezután jeleznie kell az oktatási intézmény felé a diákigazolvány iránti igényét, valamint be kell fizetnie az ehhez kapcsolódó díjat. A befizetett összegeket az intézmények nem egyenként, hanem több igénylésről közösen kiállított elektronikus számla alapján utalják tovább az Oktatási Hivatalnak.
A változásokról az Oktatási Hivatal folyamatosan tájékoztatta és tájékoztatja az érintett köz- és felsőoktatási intézményeket. Az elektronikus diákigazolvány-igénylések benyújtásához szükséges tájékoztató levelek, az igénylés folyamatábrája és egyéb információs dokumentumok megtalálhatók a www.diakigazolvany.hu oldalon.