Novemberre készülhet el a gyermekeket a káros médiatartalmaktól védő törvényjavaslat

2013. szeptember 26. csütörtök, 10:14 • www.nmhh.huNemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Médiatanács, Koltay András,
Várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának részvételével készít az igazságügyi tárca a kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme érdekében – erről Koltay András, a médiatanács tagja beszélt szerdán A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián, Balatonalmádiban. Koltay András elmondta: a több jogszabályon is változtató salátatörvény célja a többi között az internetes szűrőprogramok terjedésének elősegítése, valamint annak elérése, hogy a közintézményekben csak szűrt tartalmakhoz férjenek hozzá a gyermekek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
 A változtatás létrehozná a Gyermekvédelmi Média-kerekasztalt – közölte a médiatanács tagja –, egy olyan testületet, amelyben a hatóság képviselői mellett a civil szervezetek és a médiaszolgáltatók is helyet kapnának.

 A tervezet része a világhálón elérhető tartalmak korhatári besorolásának jelzésére vonatkozó előírás, a kiskorúakra veszélyes anyagok kötelező jelzése.

 A videojátékokat is – a borítón elhelyezett – korhatári besorolással kellene ellátni, az üzleteknek pedig ügyelniük kellene arra, hogy túl fiataloknak ne adják el a besorolással rendelkező játékokat. Bár a műsorújságokban már fel kell tüntetni a műsorok besorolását, ezt a jövőben várhatóan az elektronikus kalauzokban is szerepeltetni kell – mondta Koltay András.

 Kollarik Tamás médiatanácstag a Magyar Média Mecenatúra program működéséről számolt be. Hangsúlyozta: annak fontos célja a gyermekeknek szánt értékes műsorok készítésének támogatása.

 A filmekre szánt évi mintegy 1,5 milliárd forintnyi keretösszegbőleddig 250 új film készítését indította el a pályázat, ebből harminckettő animációs mű, amelyekre együttesen 283 millió forintot fordított a Médiatanács.

Koltay András előadása megtekinthető itt.