NGM: minden járásban lesz gimnázium

2015. június 9. kedd, 09:12 www.mti.hu
Minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel. A tárca közleménye szerint erre lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint "a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nem csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják".

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kormány döntése alapján 2015. július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd az NGM fenntartásába. A fenntartóváltáson áteső iskolák között vannak olyanok, amelyekben szakmai és gimnáziumi képzés egyaránt folyik, illetve 44 olyan intézmény is van, amelyekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már korábban megszüntette a gimnáziumi képzést. 
    
A gazdasági tárca megjegyzi: "a tanári álláshelyek számával kapcsolatosan a szakképzés átalakítása pedig további lehetőséget rejt magában", ugyanis ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése is az érettségire, ami - a 2016/2017-es tanévtől bevezetendő új iskolatípusokkal - mindenki számára alapértelmezetté teszi az érettségi megszerzésének lehetőségét.