NGM: még 2,06 milliárd forint van még a SZÉP-kártyákon

2015. május 15. péntek, 12:48 • www.orientpress.hu
Még 2 milliárd 60 millió forint vár elköltésre a Szép-kártyákon a 2013-ban feltöltött 67,8 milliárdból; a pénzt május 31-ig lehet elkölteni, ezt követően a kártyán maradt összeget elveszítik a kártyabirtokosok - figyelmeztet a legfrissebb adatok alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca az MTI érdeklődésére pénteken közölte: tavaly ugyanekkor, azaz három héttel a lejárat előtt az ideinél TÖBB PÉNZ volt a kártyákon. Mindez arra enged következtetni, hogy idén végül kevesebb pénzt kell a számlavezető bankoknak visszautalniuk az összegeket feltöltő munkáltatóknak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Még mintegy 1,5 milliárd forintot költhetnek el az OTP SZÉP-kártya tulajdonosok a több mint 26 ezer elfogadóhely valamelyikén, egy kártyán átlagosan 10 000 forint van - közölte a bank az MTI-vel. Április eleje óta naponta átlagosan több mint 19 millió forinttal, egy hónap alatt mintegy 575 millió forinttal csökkent a lejáró egyenlegek összege az OTP SZÉP-kártyákon. A közlemény szerint a kártyabirtokosok a két évvel ezelőtti utalványok 97 százalékát használták fel. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 2 évben az OTP Bankcsoport által kibocsátott SZÉP-kártyákon keresztül több mint 100 milliárd forint áramlott, az elsősorban hazai kis- és közepes vállalkozások által működtetett, belföldi turisztikai ágazatba - közölték.

A K&H SZÉP-kártyákon jelenleg közel 240 millió forintnyi, május végén lejáró összeg vár még elköltésre, az összeg közel 40 százaléka a szállás alszámlán gyűlt össze - közölte a K&H Bank az MTI-vel. A bank várakozásai szerint a közelgő ünnepek miatt a szállás és vendéglátás alszámlákról történő költések jelentősen megugranak. Közben nem szabad megfeledkezni a szabadidő alszámláról sem, amelyből a családi, baráti szabadidős és kulturális programokat lehet finanszírozni.

Az MKB Bank közlése szerint 285 millió forint maradt a kártyákon, ami az MKB SZÉP-kártyákra 2013-ban átutalt 9,9 milliárd forintnak 2,8 százaléka. A maradványösszeg 28 ezer kártyán van, kártyánként átlagosan 10 ezer forint vár elköltésre. Jelezték, a bank a hátralévő időszakban is többször felhívja az érintettek figyelmét a lejáró összegekre, ezért gyorsuló felhasználásra számít.