Népszerűek a kis- és középvállalkozásokat támogató pályázatok

2015. július 27. hétfő, 16:01 • www.kormany.hu
Újabb támogatói döntések születtek a 2014–2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítését célzó pályázatán – tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A 2015. július 23-i döntési csomagban 221 vállalkozás 8,3 milliárd forint uniós támogatást nyert el, és a fejlesztések összértéke megközelíti a 17 milliárd forintot – ismertette az államtitkár.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A GINOP tavaly meghirdetett „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. A támogatásból lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására.

Rákossy Balázs kiemelte: A felhívást a meghirdetés pillanatától óriási érdeklődés övezte, ezért is vált szükségessé az eredetileg 8,5 milliárd forintos keretösszeg megemelése 34 milliárd forintra. „Úgy látjuk, a vállalkozások tisztában vannak vele, hogy milyen fontos fejlesztési lehetőségeket valósíthatnak meg uniós támogatások segítségével” – fogalmazott az államtitkár.

A kormány az új 2014–2020-as időszakra rendelkezésre álló európai uniós fejlesztési forrás 60%-át közvetlen gazdaságfejlesztési célokra fogja felhasználni, szemben a korábbi időszak 16-18%-os ilyen célú ráfordításával. Az államtitkár emlékeztetett: a kormány a pályázati eljárási rendszert is nagymértékben egyszerűsítette, gyorsabbá, átláthatóbbá és pályázóbaráttá tette, mindezzel is elősegítve, hogy a vállalkozások lehetőség szerint külső segítség igénybevétele nélkül is sikerrel pályázhassanak.