Nemzetközi szaktekintélyek az Információs Társadalom Parlamentjén

2013. június 11. kedd, 07:18 infoter.eu • Információs Társadalom Parlamentje,
Több külföldi díszvendég ad elő az Információs Társadalom Parlamentjén 2013 június 13-14-én: Rolf-Dieter Heuer, a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) főigazgatója, Margarida Abecasis az EU Bizottság „Interoperabilitási megoldások a Közigazgatásban” részlegének vezetője, Paulo Neves, a portugál kormány, Közigazgatás Modernizációját Felügyelő Hivatal (AMA) vezetője és John Gladstone a Netapp szakértője.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Rolf-Dieter Heuer, a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) főigazgatója az első nap délutánján tart előadást a kutatást szolgáló információtechnológiai megoldásokról és kihívásokról. Heuert 2009-ben nevezték ki a svájci központ vezetőjének, és az ő vezetése alatt döntöttek arról, hogy egy Svájcon kívüli helyszínen létre kell hozni egy adatközpontot, amelynek oka az volt, hogy a korábbi központban nem lehet több gépet elhelyezni a hűtés hiánya miatt, másrészről pedig a drága francia áram. 

Rolf-Dieter Heuer Forrás: http://www.zeit.de

Egy 100 gigabit/másodperc sávszélességű optikai hálózaton érkezik majd folyamatosan Svájcból az adattömeg, amely a teljes magyar internetforgalommal összemérhető. Ezekből az adatokból kell dolgozniuk a világ fizikusainak.

A CERN 2011 augusztusában írta ki a tendert.  Az MTA KFKI RMKI informatikai munkacsoportja 30 érdeklődőből és 14 pályázóból bizonyult a legjobbnak. A központban elsősorban a természettudomány egyik legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és minden bizonnyal létező Higgs-bozont vizsgálják a kutatók.

Az Európai Bizottságtól az idei parlamenten Margarida Abecasis érkezik, aki az „Interoperabilitási megoldások a Közigazgatásban” részleget vezeti. Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások kialakítása és elterjesztése mellett jelenleg Magyarországon is az interoperabilitás a legfontosabb e-közigazgatási fejlesztési kérdés. Abecasis 1993 óta szakértő az Európai Bizottságnál. Ő vezette be az adatátviteli szolgáltatásoknál az első szolgáltatási szintre vonatkozó megállapodást (SLA). Vezette az infokommunikációs infrastruktúra szolgáltatásokkal foglalkozó főosztályt, majd 2011-től az ISA-programért is felel (Interoperability Solutions for European Public Administrations).
 

Margarida Abecasis Forrás: http://www.flickr.com

John Gladstone a Netapp képviseletében fog beszélni az egészségügy területén megvalósuló lehetőségekről. Az eEgészségügy az idei Parlament egyik kulcstémája. Nem véletlenül, hiszen a 2011-13-as operatív programok egészségügyi rendszerekre vonatkozó projektjei most érkeznek megvalósítási fázisba.

A Netapp szakértője kimondottan az egészségügyi terület specialistája, egyesen az Egyesült Királyságból érkezik a rendezvényre. A Netapp elsősorban tárolómegoldásaival várt közismerté világszerte, és az utóbbi években Magyarországon.

Paulo Neves, a portugál kormány, Közigazgatás Modernizációját Felügyelő Hivatal (AMA) vezetője is meglátogatja az Információs Társadalom Parlamentjét. Az AMA a magyar KEK KH portugál megfelelője. Neves Úr Vetési Iván úr meghívására érkezik és vesz részt a parlamenti rendezvényen.