Négy tech-mítosz, amivel ideje leszámolni

2019. február 8. péntek, 14:00
Az internetezési és technológia-felhasználási szokásokat még mindig nagyban befolyásolják azok a dezinformációk, amelyekre a tech-mítoszok épülnek. Inkognitó mód, az újabb jobb, szándékos szoftverlassítás – kezdődjön a tévhitrombolás.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az öreg telefon haszontalan, az inkognitó mód megvédi a személyes adatot, az egész napos töltés meg tönkreteszi az akksit. Az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal padlást lehetne rekeszteni, pedig a felük sem igaz. Lássuk a Reader’s Digest szerinti leggyakoribb négy technológiai tévhitet.

Mítosz#1: az AI elveszi a munkát

A technológiai konferenciákon gyakran hallani ezt a felvetést, amit Akash Ganapathi a Trill A.I. co-foundere és CEO-ja teljesen felesleges riogatásnak tart. „Habár az AI számos változást hoz, és számtalan munkakört idejétmúlttá tesz, ezzel arányosan ugyanennyi újat teremt, sőt” – mondta a CEO.

„Ijesztőnek tűnhet bizonyos típusú munkák eltűnése, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mindig is voltak olyan pozíciók, amelyek perifériára szorultak, és egy új technológia felemelkedését hozták el. A gőzgéppel, a gyári munkasorokkal, az internettel számos professzió szükségtelenné vált. Azonban ezek a technológiák gazdasági növekedést hoztak és új munkahelyeket teremtettek, mindehhez pedig az emberek alkalmazkodtak.” – folytatta Akash Ganapathi.

A szakértő szerint nincs mitől tartani, mert az AI előtérbe kerülésével, számos új, jobb szakma fog kialakulni.

Mítosz#2: az Apple direkt lassítja a régi telefonokat, hogy újat vegyél

A régebbi, két-három éves telefonok az idő előrehaladtával egyre lassabban és lassabban működnek. A konspirációs teóriák kedvelői ezt azzal magyarázzák az Apple esetében, hogy a cég szándékosan olyan frissítéseket dob piacra, amelyek belassítják a mobilok működését; ezzel kényszerítve a felhasználókat az újabb szériák megvásárlására.

„Az operációs rendszerek frissítései úgy vannak lefejlesztve, hogy zökkenőmentesen működjenek az új modellek hardverein. Tehát ezért van az, hogy a régebbi eszközök lassabbá válnak tőle, hiszen a szoftvert nem a régi telefonok hardverjeihez optimalizálják” – magyarázta a jelenség okát Jeff Kelley, iOS Developer a Detroit Labs-tól.

Mítosz#3: az inkognitó mód megvéd

Az a rossz hír, hogy nem. Attól, hogy inkognitó módban az előzmények a kevésbé dörzsölt felhasználó számára nem elérhetők, attól a hackerek és az adathalászok árgus szemei elől nem vagy rejtve.

„Az inkognitó mód arra lett kitalálva, hogy a böngészési eredmények ne legyenek láthatóak a keresési előzményekben. De fontos realizálni a tényt, hogy ez nem véd a malware-től vagy épp attól, hogy egy harmadik személy nyomon kövesse a webes tevékenykedésed” hívta fel a figyelmet Joel Wallenstrom, kibervédelmi szakember.

Mítosz#4: az új mindig a legjobb

A fenti állítást általában azzal szokták bizonygatni – például a telefonok esetében -, hogy az új készülékben javították az előző széria hibáit, és olyan operációs rendszert kaptak, ami abszolút bug mentes.

Sarah Graham tech szakértő azonban nincs egyvéleményen ezzel. Szerinte „az új nem mindig jobb. Minden nap megjelenik egy új kütyü, még akkor is, ha az előző verzió jobb volt. Vegyük például az iPhone X-et. Tele van hibával: a hátlap könnyen bereped, amit drága megcsináltatni, ráadásul képernyőfunkció gondok merülnek fel, ha hidegben használjuk. Ezek a problémák a korábbi szériáknál nem voltak jellemzők. Épp ezért egy korábbi generációs iPhone megvásárlása jobb döntés, mint az iPhone X-é.”

Érdemes tehát mindennek utána járni, mielőtt bedőlünk a sokat puffogtatott, de valójában nem igaz frázisoknak.(Kép: pixabay.com)