Neelie Kroes: Uniós pilotprogram az aktív és egészséges időskorért

2011. május 3. kedd, 02:00 • Európai Bizottság
Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális Menetrendért felelős alelnök asszonya az időskori aktivitás fontosságára és generációk közötti szolidaritásra hívta fel a figyelmet az „Aktív idősödés és generációk közötti szolidaritás európai éve felé (2012)” című, 2011. április 29-i konferencián tartott beszédében Brüsszelben. Az infokommunikációs eszközök jelentős szereppel bírnak az egészséges idősödés és az egészségügyi rendszerek fenntarthatóságának biztosításában.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az idősödő társadalom nem csupán lehetőség, de kihívás is Európa számára. Hogyan biztosítsuk, hogy az idős emberek is aktívak és hasznosak maradjanak, legyen szerepük a közösségükben és a társadalomban? Emellett biztosítanunk szükséges az egészségügyi ellátó rendszerek fenntarthatóságát, ami a mai mértékletességre kényszerítő világunkban jelentős kihívás, hiszen egyre növekszik az ellátás iránti igény, viszont egyre kevesebb az ellátó személyzet. Nem csupán az állampolgáraink számára történő jobb szolgáltatás biztosításáról van szó, hanem tisztességes és azonos ellátás nyújtásáról mindenki számára, akinek szüksége van rá, még ezekben a nehéz gazdasági időkben is. Az infokommunikációs technológiáknak, vagy IKT-nak nagyon fontos szerepük van. A digitális technológiák képesek ajtót nyitni a társadalmi fejlődés irányába, amelyeket okosan és alaposan átgondolva kell használnunk.

Hihetetlen innováció szemtanúi lehetünk az egészségügyi ellátás területén. Példaként hozhatjuk az okos egészségügyi monitoring rendszereket, a kiegyensúlyozott tréning eszközöket, vagy a szélesebb körben használt szolgáltatásokat is, mint a Skype, közösségi oldalak, vagy az online vásárlási lehetőségek, amelyek támogatják, összehozzák az embereket.

Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy segítsük az idősödő európaiakat, egyfelől összehozni őket, másfelől megkönnyíteni az életüket, ami nagyon fontos ebben az időszakban, amikor sokakat a szegénység, az elszigetelődés és a magányosság fenyeget.

Az informatika, ha okosan használjuk, az ellátókat is támogathatja munkájukban, képességükben, elégedettségükben.

Mindezen technológiák ma is rendelkezésünkre állnak, de szükséges felgyorsítanunk a folyamatokat és jobban kihasználni az innovációs lehetőségeket, hogy minél több ember hozzáférjen ezekhez a csodálatos digitális lehetőségekhez.

A fentiek mellett nagyon fontos, hogy az életmentő technológiákat minden arra igényt támasztó ember számára elérhetővé tegyük. Sajnos még ma is találkozhatunk azzal, hogy különböző érdekek, ránk maradt rendszerek és egyéb akadályok nehezítik ezek teljesülését.

Neelie Kroes célként tűzte ki, hogy az IKT segítse az idősebb európaiak mindennapi életét, amennyiben ezzel szeretnének élni. A Digitális Menetrend Biztosaként John Dalli, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Biztossal elindították az Európai Innovációs Partnerség pilotprogramot az aktív és egészséges idősödés témájában. Szeretnék összekötni a kutatást és innovációt és az IKT alapú megoldásokat a témában.

A partnerséggel fel kívánják gyorsítani és bővíteni az innovációt és az informatikai megoldásokat. Szeretnék ezáltal hozzájárulni az idősek, valamint az ellátást nyújtók életminőségének javulásához, fenntartható egészségügyi rendszereket teremteni, és új növekedési és piaclehetőséget teremteni Európában.

Hamarosan elkezdődnek az első irányítói csoport megbeszélések, amelyen a felhasználók, civilek, iparági és ellátói oldal szereplői, kutatók és európai döntéshozók vesznek részt. Céljuk, hogy elkészüljön egy stratégiai megvalósítási terv, amely megfogalmazza azokat a lépéseket, amelyekkel az aktív és egészséges idősödés akadályai leküzdhetővé válnak. Szeretnék elérni, hogy Európa nemzeti, regionális köz és magán erőforrásokkal támogassák a tervet.

A partnerséggel az innovációban való együttműködés új formáját teremtik meg, amelyet a korlátok megszűntetése, erőforrások egyesítése, közbeszerzések, a munka – ellátás – gyógyítás és a szociális támogatás közötti területek határainak átlépése jellemez.

Valódi partnerséget szeretnének teremteni, nem csak valamit, ami jól mutat a papíron, hanem minden szintnek, illetőleg a köz és magán szektor érintettjeinek együtt dolgozását, együttműködését. Az Európai Bizottság példát szeretne ebben mutatni, és Neelie Kroes John Dallival társvezetésben szorosan együtt dolgoznak Maire Geoghegan-Quinn Kutatási és Innovációs Biztos asszonnyal, illetve további kollégákkal, mint László Andor, Foglalkoztatási és Szociális Ügyekért felelős biztossal a biztosabb siker érdekében.

Nem csodaszert szeretnének előállítani ezzel, hanem mindent megtenni azért, hogy az európai innovációval az idősödés kihívásaiból lehetőségeket teremtsenek. Az innováció-barát politikák az Európa 2020 fontos víziója, amelyet csak együttműködésben lehet teljesíteni.
2012 az „Aktív idősödés és generációk közötti szolidaritás” európai évvel a Bizottság felkeltheti a figyelmet az innovációs partnerségre, kapcsolatba léphetnek az érintettekkel és az állampolgárokkal, majd megoszthatják tapasztalataikat és legjobb gyakorlataikat, melyeket közösen alakítanak ki.

Az Innovációs Partnerség 2020-ig tart, és a 2012-es év elhatározásait és ígéreteit hívatott teljesíteni.