Neelie Kroes: 600 millió euró a jövő internetének kiépítésére

2011. május 3. kedd, 03:43 • http://europa.eu
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke a mai napon jelentette be a jövő internetének kiépítését célzó, 600 millió EUR értékű köz-magán társulás (FI-PPP) elindítását. A partnerség támogatni fogja az európai innovációt és segíti a vállalkozásokat és kormányzatokat az online adatok mennyiségében megfigyelhető exponenciális növekedés kezelését lehetővé tevő internetes megoldások kifejlesztésében. Az eddig a számítógépeket és az embereket egymással összekapcsoló internet a jövőben a mobilalkalmazások felé fog tovább terjeszkedni, gépek és tárgyak széles választékát kapcsolva össze. Az internet a jelenlegi állapotában egyszerűen nem képes a jövőben várható adatmennyiségek kezelésére, és nem tudja a kívánt pontosságot, ellenálló képességet és biztonságot nyújtani. A partnerség nyolc olyan területet vizsgál meg, ahol az adatátviteli forradalom elősegítheti az innovációs és munkahelyteremtést a mobil-, szoftver- és szolgáltatási ágazatban. Az Európai Bizottság 5 év alatt 300 millió EUR finanszírozási forrást nyújt erre a célra, míg az európai kutatási intézmények, az állami szféra és a kapcsolódó ágazatok ugyanekkora összeget fordítanak a köz-magán partnerség céljára. A mai napon elindított projektek összesen 90 millió EUR uniós finanszírozásban részesülnek.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az internetes gazdaság 2014-re el fogja érni a GDP 5,8%-át, azaz közel 800 milliárd EUR forgalmat fog bonyolítani, és még csak az internet korszakának elején járunk. Európának minden tehetségét az internetes ágazat szolgálatában kell állítania nemcsak Európa jövőbeni versenyképességének biztosítása és az európai kreativitás, innováció és vállalkozói szellem előmozdítása, hanem az európai értékek, mint a magánélet védelme, a nyitottság és a sokszínűség megőrzése érdekében is. Ennek érdekében intelligensen kell felhasználni az állami forrásokat az ipari beruházások serkentése céljából, mert ha nem vállalunk vezető szerepet a beruházások és innováció terén, azzal teret engedünk globális versenytársainknak.”

Az internet adatforgalma évente 60%-kal növekszik. Ma már számos alapvető szolgáltatást veszünk igénybe az internet segítségével. A mobilitás, energiatakarékosság, egészségügy és államigazgatás területén megjelenő új szolgáltatások korábban elképzelhetetlen alkalmazások kifejlesztését fogják elősegíteni.

Ahhoz, hogy élni tudjunk ezzel a lehetőséggel és Európa jövőbeni versenyképességét is biztosítsuk, az Európai Bizottság elkötelezte magát az internet európai fejlődését akadályozó fő kihívások megoldásával foglalkozó FI-PPP köz-magán partnerség támogatása mellett.

A mai napon 152 úttörő szerepet játszó szervezet vállalta, hogy e partnerség keretein belül kiépíti a jövő internetét Európában. A magánvállalatok, kutatóintézetek és az állami szektor kötelezettséget vállaltak, hogy a program első fázisára szánt 90 millió EUR összegű uniós finanszírozást ugyanennyivel fogják kiegészíteni. Ez az 5 éves PPP-programra előirányzott mindösszesen 300 millió EUR összeg első része. A kezdeményezés a már meglévő, az EU által finanszírozott kutatásokra épül, továbbá nemzeti és regionális szintű partnerekkel együttműködve fejleszt ki új technológiákat, szolgáltatásokat és üzleti modelleket a jövő internetéhez.

Szabványosított és átjárható internetes szolgáltatási platform

A FI-WARE projekt 41 millió EUR uniós támogatást fog kapni a jövőbeni innovatív internetes szolgáltatásokat, köztük pl. a magánélet védelmét, valós idejű feldolgozást és számítási felhőket támogató alapvető platformeszközök kifejlesztéséhez. Ez az eszközkészlet minden, az innovációban részt vevő gazdasági szereplő számára elérhető lesz. Az innovációs folyamat felgyorsításához az innovatív, internet-alapú szolgáltatások és alkalmazások nagyszabású próbaüzemét fogják beindítani többek között Stockholmban és Santanderben. Nyolc további projekt (amelyek két év alatt egyenként nagyjából 5 millió EUR finanszírozásban részesülnek) a következő témakörökben végzett fejlesztésekre és a jövő internetének felfedezésére irányul:

  • nyilvánosan hozzáférhető környezetvédelmi adatok (ENVIROFI)

  • intelligensebb élelmiszeripari értéklánc (SMARTAGRIFOOD)

  • a közösségi szintű villamosenergia-gazdálkodás előnyeinek kiaknázása (FINSENY)

  • a városi területek nyilvános infrastruktúrájának intelligensebbé és hatékonyabbá tétele (OUTSMART), innovációs ökoszisztémák kiépítése Londonban, Berlinben, Aarhusban, Santanderben és Trentoban a közlekedésre, környezetvédelemre, hulladékgazdálkodásra, vízellátásra és szennyvízkezelésre, intelligens fogyasztásmérésre és utcai világításra, valamint a vízgazdálkodásra és környezetre vonatkozóan.

  • hálózati média, beleértve a játékokat is (FI-CONTENT)

  • a nemzetközi logisztikai értéklánc hatékonyságának növelése (FINEST)

  • személyes mobilitás (INSTANT MOBILITY)

  • városi területek biztonságosabbá tétele (SAFECITY).

Előzmények

A jövő internetének kiépítését célzó köz-magán partnerségi programban 152 különböző szervezet vesz részt. A résztvevők között 23 uniós tagállam szervezetei és az EU hetedik kutatási keretprogramjában résztvevő országok egyaránt megtalálhatók. Részletekért lásd a www.fi-ppp.eu weboldalt.

A FI-PPP első fázisa két évig tart (2011-2012), és a nagyszabású próbaüzemhez szükséges általános szolgáltatások által igényelt eszközök kidolgozására koncentrál. A második fázis (2013-14) során valósul meg az innovatív és komplex internetes szolgáltatások és alkalmazások nagyszabású próbaüzeme Európa számos területén. A harmadik fázis (2014-15) arra szolgál, hogy a próbaüzem során nyert tapasztalatok alapján termékeny digitális ökoszisztémákat hozzanak létre, és azokat összekapcsolják a regionális innovációs politikákkal.

Az FI-PPP nyitott kezdeményezés. A többfázisú megközelítés és a FI-WARE keretében kiírt nyílt pályázatok biztosítják a széleskörű és nyílt részvételt. A FI-PPP által végzett munka eredménye innovációs alapként hozzáférhető lesz.

Az Európai Bizottság az érintett ágazatokkal közösen több, az innovációhoz és kutatáshoz kapcsolódó PPP-projektet hozott létre, különösen a környezetbarát autókkal, a jövő gyáraival és az energiahatékony épületekkel foglalkozó kezdeményezéseket.

A digitális menetrenddel foglalkozó weboldal címe::

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Neelie Kroes weboldala:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is::

http://twitter.com/neeliekroeseu

Forrás: EU Bizottság